gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от нар и арония срещу вируси

Сок от нар и арония срещу вируси

Сок от нар и арония срещу вируси
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Можем ли с помощта на прости натурални средства да си помогнем в борбата с вирусите? Оказва се, че такива средства имат огромна мощ и всъщност са много лесни за употреба.

Според учени от Института по молекулярна вирусология към Медицинския център на Университета в Улм, Германия, някои продукти на растителна основа имат антивирусен ефект, така че могат да бъдат полезни в борбата срещу грипа и вирусите.

Съответните резултати от изследвания на учени от Германия са публикувани в научното списание bioRxiv.

Учените вземат предвид, че респираторните вируси първоначално инфектират носо- и орофарингеалната област, където се активират и размножават, причиняват симптоми и могат също да бъдат предадени на други хора.

Проучването цели да докаже кои природни средства могат да предотвратят първоначалната инфекция или намалят вирусния товар, да успокоят симптомите и предотвратят разпространението в долните дихателни пътища или предаването на следващ индивид.

Изследователите смесват пресни растителни сокове при стайна температура с патогенни вирусни частици и записват реакциите. Те откриват, че сокът от арония (Aronia melanocarpa), сокът от нар (Punica granatum) и зеленият чай (Camellia sinensis) имат висока активност срещу вируса на грипа и различни актуални в сезона вируси. Предполагат, че изплакването на устата с тези сокове може да намали вирусния товар в устната кухина и по този начин да намали предаването на вируса.

Както се оказва, най-смъртоносен за вирусите е сокът от арония. Само за пет минути той унищожава до 97% от вирусните частици. Сокът от нар е малко след него: той убива до 80% от вирусните частици.

Установено е също, че и други натурални сокове и зелен чай са полезни за значително отслабване на вируса. Както изследователите предполагат, растителните полифеноли и киселата среда са разрушителни за него. Вирусът на грип А показва висока чувствителност към всички анализирани храни, включително сок от бъз, добавят учените.

Като заключение, препоръчват по няколко пъти на ден гаргара със прясно изцедени сокове и зелен чай, за да се унищожат патогените по лигавицата на устната кухина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати