Пиле или риба – кое е по-здравословно?

Пиле или риба – кое е по-здравословно?

пиле или риба
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

В повечето диети като полезно, нискокалорийно и пълноценно месо се препоръчват пилешкото и рибата. Но кое от двете е по-здравословно за консумация? Има някои особености, които трябва да се вземат предвид, когато правим избор на кое от двете да наблегнем в нашия режим на хранене.

На първо място трябва да споменем всеизвестния факт, че пилетата в търговската мрежа предварително са били третирани с всевъзможни синтетични препарати, за да растат по-бързо и за да не се разболяват.

При отглеждането им са приемали антибиотици и други препарати срещу заболявания по пернатите, а за бързо нарастване са получавали хормонални добавки – много често съдържащи естроген.

В допълнение някои проучвания показват, че някои вече готови за продажба пилета са инжектирани с вода допълнително, за да тежат повече от реалното им тегло. Взимайки накуп всички тези подробности около растежа на пилетата, сами може да си отговорите – пилешкото месо в магазините изобщо не е най-полезното нещо на света.

От друга страна, ако купувате пилета от домашно стопанство или проверена биоферма, където животните са свободни и се отглеждат във възможно най-екологични условия, може да сте сигурни, че консумирате много полезно и диетично месо.

За разлика от пилетата, рибата не подлежи на толкова тежки химически обработки. Дори тази, която се отглежда в развъдници. Освен това много често в магазините се предлагат риби, които са улов от водоеми с естествени условия на живот, т.нар. – диви риби.

рибата е много полезна

Очаква се те да са възможно най-чисти и най-благоприятни за консумация. Все пак трябва да се има предвид, че далеч не всички водоеми съдържат чиста и незамърсена вода. Затова е хубаво да се купува възможно най-прясна риба от проверени водоеми.

От гледна точка на състава на двете храни – пилешко и риба, няма как да не споменем едно предимство на рибните продукти, които рязко ги превръщат в търсен и желан продукт за пълноценно и диетично хранене.

Става въпрос за богатото съдържание на ценните полиненаситени мастни киселини - Омега- 6 и Омега-3. Те са абсолютно незаменими за човека и приемането им е от огромна важност за поддържането на добро здраве.

Смята се, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, притежават противовъзпалителни свойства, влияят положително върху нервната, ендокринната, половата и имунната система.

Обобщавайки тези важни особености на рибата и пилешкото месо, везната клони в полза на рибата. Но ако имате под ръка домашно пиле, отглеждано в проверени условия, изобщо не се двоумете. При всички положения е чудесна храна и много по-диетична, в сравнение с телешкото и свинското месо или готовите за консумация колбаси.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати