gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо е толкова важно да ядем черна ряпа?

Защо е толкова важно да ядем черна ряпа?

Черна ряпа
Снимка: Зори

Любителите на черна ряпа за съжаление са много малко. В случай че тя ви се струва прекалено лютива или с по-остър вкус обаче, винаги можете след обелването да я посолите леко. Само след няколко минути резливият ѝ вкус ще се промени.

А относно това защо е толкова важно да си похапвате черна ряпа, прочетете в следните редове.

Черната ряпа е 3 пъти по-богата на калий от бялата ряпа. Това означава, че при консумацията ѝ вие ще си набавяте и калий в неговата натурална форма, а не под формата на хранителни добавки или синтетични медикаменти. Калият се грижи за здравето на сърцето, като намалява риска от инфаркт или инсулт и същевременно с това действа добре срещу образуването на камъни в бъбреците.

Научни изследвания показват и че приемът на достатъчно количество калий дневно регулира функциите и на нервната система. Всичко това означава, че е добре да включвате черната ряпа в менюто си, но в никакъв случай ежедневно.

Може би сте чували, че от черна ряпа се приготвя един малко по-необичаен лек, но доказал ефективността си. В случай че страдате от силна кашлица, е достатъчно да се снабдите с една черна ряпа, да я разрежете на две части и в едната половина да издълбаете кладенче, в което да добавите 1 с.л. мед.

Това обикновено се прави вечерно време, за да може на сутринта да разполагате с лечебен сок, който се пие за успокояване на упоритата кашлица.

Защо е толкова важно да ядем черна ряпа?

Повечето специалисти препоръчват да се приема по 1 с.л. на всеки 3-4 часа, а когато кладенчето започне да пресъхва, отново да се добави мед, да се изчака в продължение на няколко часа ряпата да пусне своя сок и да се спазва същата схема на прием.

Гореописаният метод за добив на сок от черна ряпа не действа само при кашлица, но и подсилва имунната ни система. Може би това е причината именно зимно време по магазините да се появява черната ряпа - тя е типичен зимен зеленчук и ни идва на помощ точно когато сме по-застрашени от вируси, настинки, грип и грипоподобни заболявания.

Сокът от черната ряпа ще подсили имунната ви система, ще облекчи и влажна, и суха кашлица, но същевременно с това ще спомогне за облекчаване и на болките в гърлото, за овладяване на бронхити и дори ангина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати