Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чешка кухня: Кратка кулинарна обиколка из страната

Чешка кухня: Кратка кулинарна обиколка из страната

Чешка кухня

Чешката република, разделена на три региона: Чешката република (Латинска Бохемия), Моравия и Чешката Силезия, е страна с богата история, която също е включена в местните чешки ястия. Страната, която е била под влиянието на Австро-Унгария в продължение на стотици години и след Втората световна война, е свързана със Словакия, с отличителните черти на всички тези страни.

Въпреки кулинарното влияние на съседите си чехите са запазили своите национални ястия, които са останали оригинални и са запазили вкуса на древните бохемски рецепти.

Чешката кухня е истинско богатство от вкусове, особено за тези, които обичат традиционните ястия, приготвени по стари рецепти. Истинската чешка храна е най-лесно да се намери в малките градове, където духът на доброто старо некомерсиално време все още е запазен.

Най-ексклузивните заведения се намират в Прага, която, както подобава на столицата, е най-туристическият град в Чешката република. Почти на всяка улица има ресторанти, барове, таверни и кръчми (чайници), които ви канят да ви почерпят с тяхната кухня. Много от тях са се превърнали в емблематични места, например хотел U Kalicha, където известният войник Швейк е пил бира. Тези места, отбелязани с история, са скъпи и невинаги са фокусирани върху най-висококачествената храна.

Трябва да се отбележи, че чешката кухня е доста тежка и калорична, но много вкусна. Всички видове месо се сервират в разфасовки. А свинското месо, задушено в различни сосове или на скара, със сигурност е на първо място.

Еленското също е обикнато в чешката кухня, с по-ексклузивни национални ресторанти, които се опитват да се надминат един друг при сервирането на дивеч и диви птици, включително фазан.

Чехите също обичат супи, които са в основата на всяко хранене. Най-известната в Прага е шкембе чорба, докато чесновата супа се сервира и в други региони на Чешката република.

Десертите са кулминацията на всяко кулинарно пиршество. Един от тях са сладките кнедли, направени с добавяне на плодове.

Други известни десерти са: чешките баници, а именно ябълкови щрудели и сладкиши със сладко от сливи.

Най-често се консумира лека бира, но и тъмната бира е особено популярна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати