Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Оризова вода - как да я приготвим и за какво помага

Оризова вода - как да я приготвим и за какво помага

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Оризова вода - как да я приготвим и за какво помага

Оризовата вода е китайско откритие. Азиатците имат специална връзка с ориза и го смятат за продукт на дълголетието. Те вярват, че оризът подобрява функционирането на много органи, което означава, че удължава живота.

Съвремието индустрията за здраве и красота се развива динамично, предлагайки все повече нови продукти. Но не всички от тях са безопасни. Много от тях съдържат вредни добавки, така че в днешно време има все повече почитатели на естествените средства и мъдрите рецепти, изпитани от нашите предци. Едно такова натурално средство е оризовата вода.

Как да приготвим оризова вода?

Има няколко варианта за приготвяне на оризова вода, нека видим трите най-популярни. Полученият продукт е богат на витамини, минерали и аминокиселини, необходими за красотата и здравето. За отварата е подходящ всякакъв вид ориз: обикновени бели зърна, кафяв, дългозърнест и всякакви други.

Варена оризова вода (бульон, отвара)

Тази опция ще ви помогне да приготвите оризова вода за една седмица. Пригответе оризовите зърна както обикновено, но използвайте 2-3 пъти повече вода, отколкото е необходимо за кулинарна рецептата, например 1:7. Прецедете сварения ориз. Останалата вода ще бъде хранилище на хранителни вещества. Отварата може да се съхранява в запечатан буркан в хладилник до една седмица.

За употреба нямате нужда от цялата течност. Добавете три супени лъжици концентрирана оризова течност в чаша пречистена вода. Сместа трябва да е леко мътна.

Бърз вариант за оризова вода без кипене

Този метод на готвене е за тези, които не искат да си губят времето в приготвянето на оризова вода. Вземете половин чаша ориз и изсипете това количество съд с две чаши чиста вода на стайна температура. Оставете да кисне за 60 до 90 минути. Разбъркайте, прецедете и използвайте тази вода за косата и лицето си. Не се препоръчва охлаждане. По-добре да се използва веднага.

Ферментирала оризова вода

Така приготвената оризова вода се счита за най-ефективна. Ферментацията променя киселинността на отварата и тя става възможно най-близо до рН на тялото. Процесът на приготвяне обаче ще отнеме много време.

Първо, направете всичко, както е описано в метода, без да се кипва, но оставете ориза за 2 дни на стайна температура в покрит съд. Ако живеете в горещ климат, тогава процесът може да приключи по-рано - за един ден. Леката миризма ще ви разкаже за готовността на оризовата вода. Този бульон е подходящ за коса и лице. Но преди употреба трябва да се разрежда с 1-2 чаши чиста топла вода. Съхранявайте останалата вода в хладилник.

Химичен състав и свойства на оризовата вода

- Феруловата киселина е мощен антиоксидант;

- Минерали: калий, натрий, селен, магнезий, силиций и други;

- Витамини от група В, токоферол, биотин, аскорбинова киселина;

- Алантоин - има противовъзпалителен ефект;

- Нишесте - обгръща стените на стомаха, предпазвайки го от въздействието на агресивни вещества.

Тъй като оризовата вода не съдържа глутен, не е нужно да се притеснявате за алергична реакция. Но все пак има противопоказания. За тях ще говорим малко по-късно.

Използване на оризовата вода в козметиката за лице и тяло

Ползи от оризовата вода

Как да нанесете оризова вода на лицето си? Много просто! Тя е добър антисептик. При екзема, дерматит, акне, слънчево изгаряне и други кожни лезии, памучен тампон, потопен в бульона, се прилага върху възпалените зони за 5-10 минути. Процедурата се повтаря няколко пъти.

Също така се използва за борба с разширените пори при мазна кожа. Оризовата вода ще премахне мазния блясък и ще стегне порите. Оризовата вода може да намали бръчките и да подобри тургора на епидермиса. Доста често при възрастните жени се използва оризова вода против стареене на кожата.

Силен бульон се добавя към ваните като подхранващо, омекотяващо и подмладяващо средство. Такива вани се използват не повече от 2 пъти седмично.

Ползи от оризовата вода за косата

Азиатските жени винаги имат силна и здрава коса, въпреки че са изложени на горещото слънце. Оказва се, че използването на ориз и оризова вода са от голяма полза. Какви са ефектите:

- Насърчава растежа на косата. Най-добрият вариант за използване е ферментирал бульон. Можете да добавите няколко капки етерично масло от лавандула или розмарин към водата;

- Косата става по-здрава, по-еластична и по-мека. Използвайте обикновения си шампоан и балсам, но вместо да миете косата си с обикновена вода, използвайте оризова вода. Можете да изплаквате косата 1-2 пъти седмично, за да постигнете траен резултат;

- Сърбежът и пърхотът намаляват. Ефектът се забелязва след първото нанасяне;

- Често стилизиращите продукти се заменят с оризова вода. Изплакнете косата с оризовата вода, оставете я да изсъхне малко и след това оформете косата си;

- Казва се, че оризовата вода помага да се предпазите от рано побеляване;

- Оризовото брашно и оризовата вода се използват за приготвяне на шампоан за суха, чуплива и къдрава коса. Брашното се залива с оризова вода до консистенцията на кашата и се оставя за 10 минути. Полученият продукт се използва вместо шампоан или се разрежда с обикновен сапунен шампоан в съотношение 1:1.

Оризова вода за здраве

Приготвяне на оризова вода

Отварата от оризови зърна е включена в списъка на диетичните храни. Предписва се при храносмилателни и метаболитни нарушения. Пиенето на оризова вода:

- Стяга изпражненията, използвана при диария, ако причината за чревното разстройство не е инфекциозна. При диария се пие отвара от 50 мл (1/4 чаша) на всеки 2 часа, докато симптомите изчезнат. При тежка диария приемането на бульона се удължава до 3 дни;

- Абсорбира токсините в червата, поради което се използва в случай на отравяне като допълнителен агент заедно с адсорбиращи лекарства. В случай на отравяне се използва отвара от оризови зърна по 50-70 мл на всеки 2-4 часа през деня. В същото време се пият поне 300-500 мл на ден;

- Намалява киселинността в стомаха, облекчава симптомите на гастрит с висока киселинност, помага при киселини. При гастрит или дискомфорт и парене в стомаха бульонът се използва по 1/3 чаша преди хранене;

- Служи като източник на лесно смилаеми хранителни вещества, възстановява организма след прекарани заболявания;

- Този бульон ще бъде достоен заместител на пилешкия бульон за хора, които предпочитат вегетарианската кухня, тъй като ускорява възстановяването на организма след изтощение, отравяне и настинки;

- Оризовата вода облекчава болките в ставите, намалява възпалението и активира регенерацията на съединителната тъкан.

- За деца дозите се намаляват 2 до 3 пъти в зависимост от възрастта.

Оризов бульон за отслабване

Оризовата диета работи и е доказан метод за отслабване от много жени. Тази програма за разтоварване се използва за прочистване на организма. Освен това има диета с оризова вода. Чаша оризова вода, съдържаща цяла гама ценни вещества, замества закуската. Енергийната стойност на такава порция е около 150 kcal. Това е същността на диетата.

Минималната продължителност на курса е 2 седмици. През това време се свалят до 2 кг наднормено тегло. И това е без болезнено гладуване, просто трябва да замените едно хранене с оризова вода.

Противопоказания и вреди от оризовата вода

Препоръчва се да се въздържате от употреба при:

- Възпаление на панкреаса;

- Запек;

- Захарен диабет.

В случай на последното заболяване е необходима консултация с лекар. Той ще посъветва как най-добре да отслабнете, без да навредите на тялото. Ако специалист одобри тази диета, бульонът е най-добре да е направен от кафяв ориз.

Няма противопоказания за външна употреба. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е, че продуктът има изсушаващ ефект. Ето защо, ако имате суха кожа, не прекалявайте с оризовата вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest