Подправките за вашите вкусни картофки

Подправките за вашите вкусни картофки
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
Виж ››

Замисляли ли сте се, че от картофи човек може да си приготви всякакви ястия - супи, яхнии, салати, кюфтета, рула, основни ястия с картофи и дори десерти. За да не се чудите относно последното ни изказване, само ще ви напомним прочутите картофени десерти като шотландския картофен сладкиш или картофено-кайсиевите кнедли на австрийците.

От това какво ястие искате да приготвите от любимия компир, зависи и какви подправки за картофи ще използвате, но тук ще се спрем на най-характерните.

Копър

Трудно ще похапнете вкусни задушени картофи или пък картофи соте без към края на термичната им обработка да ги поръсите с малко пресен копър.

Магданоз

Магданоз е подправка за картофи

Тази подправка, която също се използва прясна и желателно в края на приготвянето на каквото и да е с картофи, е особено характерна за зеленчуковите и кремсупите от картофи, за картофената салата, както и за любимите ни картофени яхнии, които ние българите обичаме често да си приготвяме. Тук е важно да споменем, че ако се грижите за теглото си, изобщо не е необходимо да си топите хляба в яхнията - отново стар български обичай на масата. Истината е, че когато си похапвате картофи, организмът ви няма абсолютно никаква нужда от консумацията на хляб.

Самардала

В света надали могат да се насладят на тази традиционна българска подправка, но у нас самардалата е идеална за картофи, гъби, яйца, ориз, дори пиле. Изсушената самардала се смесва с доста сол, затова внимавайте с допълнителното солене, когато използвате тази подправка за картофи.

Чесън

Картофи с чесън

Запечени или задушени картофи с малко чесън и поръсени с копър са разкошно предложение както за обяд, така и за вечеря. Когато печете картофите на фурна обаче, можете и изобщо да не белите чесъна, а свободно да го пуснете в тавата с картофите. Така хем няма да ви е толкова "чесново" или люто, хем чесънът ще добави към картофките своя специфичен аромат, без да е толкова натрапчив.

Розмарин и риган

Тези две подправки могат да се използват както пресни, така и изсушени, и пасват чудесно на запечените във фурна картофки. Важно е да помните, че когато са изсушени, тези подправки за картофи се слагат в началото на готвенето, а когато са пресни - по към края му.

Подправките за картофки

Черен, червен и бял пипер

С тяхна помощ се приготвят най-вкусните картофени супички и яхнии.

Ким

Ако считате, че тази подправка се използва предимно за направата на соленки, то бъркате. Пробвайте да си приготвите запечени на фурна картофи и гъби, обилно поръсени с ким и ще сте на друго мнение.

Кориандър

Не особено разпространена подправка у нас, но пробвайте следното - след като сте сварили предварително няколко дребни пресни картофи, запържете ги набързо, но след като сте ги оваляли в кориандър и малко сусам. Направо ще си оближете пръстите!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати