Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Турски кулинарни традиции - любопитни факти

Турски кулинарни традиции - любопитни факти

Турски кюфтета от леща

За да успеем да вникнем малко по-дълбоко в кулинарните традиции на Турция, ще трябва поне с няколко изречения да ви запознаем и с нейната история с обещанието да не ви отегчаваме.

Подобно на много други народи, турците някога са били номади. Те са обикаляли от едно място на друго и не са се задържали никъде твърде дълго време. Това ги е запознало с огромното разнообразие от плодове, зеленчуци и всякакви други продукти, които могат да се използват за приготвянето на храна.

А най-хубавото е, че след като вече трайно са се заселили в пределите на днешна Турция, се оказало, че климатичните условия, както и фактът, че Турция е заобиколена от три морета, може да дари кухнята им с невероятно огромно богатство от природни дарове, с които местните започват веднага да експериментират в кухнята.

Всъщност именно с разнообразие можем да характеризираме турската кухня, което вероятно е и причината тя да е позната навсякъде по света. Според последни проучвания дори кухнята на Турция се определя като третата по известност в Европа след тази на Франция и Италия.

Всички храни в Турция се приготвят с голямо умение и талант, за което говори и фактът, че по време на Османската империя в прочутия дворец в Истанбул са работели около 13 000 готвача, всеки от които е предлагал свое собствено меню. Впечатляващо, нали?

Въпреки огромното разнообразие от продукти, с които разполага днешна Турция, както и въпреки обилните трапези, които си спретват турските семейства, много рядко ще забележите по улицата турци с наднормено тегло. Това е защото, като изключим някои по-тежки турски десерти като любимата ни баклава например, в турската кухня много рядко продуктите се пържат или пък панират. Почти всички техни гозби се приготвят варени, задушени или пък печени.

Спокойно можем да кажем, че турската кухня е здравословно, но и самите турци се хранят здравословно, защото при тях е обичай наистина семейството да сяда на трапезата, а не да се яде набързо и на крак, както често се случва с "модерните" европейци. А когато човек се научи да се наслаждава на храната си, дъвчейки я бавно и говорейки с близките си хора, той няма причина да се "тъпче".

Все пак, ако посетите някои от големите турски градове, не пропускайте да пробвате и храната, която се предлага по улиците, особено кебапите, дюнерите или рибните сандвичи.

Трудно бихме изброили всички турски специалитети, но ще е голям пропуск от наша страна, ако не споменем характерната турска закуска Гюзлеме ( в повечето случаи с пълнеж от картофи и спанак), Менемен (оттук идва и нашенският миш-маш), които се консумират заедно с всякакви пресни зеленчуци или пък туршии.

Сред турските супи се отличават тази с червената леща, както и студената супа, подобна на нашенския таратор, но с добавена мента в него. Всъщност ментата присъства в голяма част от турските ястия.

Както казахме, за основно турците обичат всякакви кебапи, рибните деликатеси, кюфтета (обикновено от агнешка и говежда кайма), гювечите, пълнените патладжани, както и типичните турски равиоли, познати като Мантъ.

Най-любимата ни и сладка част са турските десерти - ашуре, халва, баклава и локум. Не пропускайте да пробвате и изпечената тиква със захарен сироп и млякото с ориз, които се различават от нашенските.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати