Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни грешки при приготвянето на кисело зеле

Основни грешки при приготвянето на кисело зеле

Кисело зеле

Една от най-популярните туршии у нас е именно киселото зеле. То е не само много вкусно, но и освен това е доста полезно, тъй като зелето е богато на витамин C. Не е никак сложно да направите кисело зеле сами, ако знаете рецептата за това. За съжаление не всяка домакиня успява да приготви вкусно зеле, тъй като просто не знаете някои хитрини, които ще ви помогнат.

Основни грешки при приготвянето на кисело зеле

1. Избор на зеле, което не е подходящо за туршия

Далеч не всяко едно зеле е подходящо за туршия, като в идеалния си вариант то трябва да узряващо, тъй като тогава то е най-хрупкаво и става много сочно. Много лош вариант е да използвате презряло зеле, защото по време на самата ферментация то няма да запази своята хрупкавост и в никакъв случай няма да се получи добра туршия. Отличен избор е да се спрете на зелето кьосе, тъй като с него се получава една от най-вкусните туршии. Винаги залагайте само на родното ни производство, защото нашето зеле не само че ферментира много по-бързо, но и става доста по-хрупкаво. Така например в този случай туршията ще стане готова за около 30-на дни, докато с гръцкото зеле ще ви се наложи да чакате около 2 месеца.

2. Лигаво зеле

Това е другата доста често срещана грешка, а именно - ако изберете зеле с по-високо съдържание на нитрати, тогава зелето става лигаво. Именно това е ясен показател, че зелето има високо съдържание на нитрати, тоест получаването на характерната слуз. Поради тази причина е много важно да избирате само зелето с ниско съдържание на нитрати, за да не се сблъскате и вие с този проблем.

3. Грешка в пропорциите

Както при повечето рецепти, така и тук е много важно да спазвате пропорциите, като така например, ако не добавите достатъчно сол, тогава киселото зелето ще стане меко. Не бива и да прекаралите с осоляването, защото едва ли ще ви хареса да си хапвате много солено кисело зеле. В случая е важно да се съобразите с размера на бидона, където ще го правите. Така например, ако той е 100 л, тогава солта следва да е около 2-3 кг.

4. Грешка в избора на сол

При приготвянето на киселото зеле трябва да използвате само и единствено морска сол, тоест едрата, тъй като йодираната не става. Това е много важно правило, както и не бива да използвате сол, която стои от много дълго време отворена.

5. Неразтворена сол

В никакъв случай не прибавяйте солта директно в бидона, защото е твърде вероятно тя да не се разтвори. Именно затова е добре преди това да затоплите водата до около 30 градуса и да разтворите предварително солта, за да не се случват такива неприятни изненади.

6. Плесен на повърхността

За да не се сблъскате с този неприятен проблем и вие, задължително сложете пластмасова решетка върху зелето, като за целта можете да използвате дори и просто голяма чиния. По този начин зелето няма да може да изплува и да се получи плесен.

7. Други често срещани грешки

Ако обичате да слагате моркови, тогава е важно да запомните, че не бива да ги добавяте в много големи количества, защото те пречат на ферментацията на зелето. Можете да добавите най-много 30-на грама на 1 килограм зеле. Ако сте направили зелето в буркан, тогава е важно да го съхранявате в хладилника след това. Също така по време на самата ферментацията е добре да го дупчите от време на време, защото така се отделя въглеродния диоксид. По този начин зелето става също така по-хрупкаво, но и по-сочно. И не забравяйте, че докато киселото зеле ферментира, не бива да слагате капак на буркана. Върху гърлото можете да сложите само парче марля, което е напълно достатъчно.

Ако и вие обичате да си хапвате туршия, тогава тези лесни кулинарни съвети ще ви помогнат да си приготвите много вкусна зимнина. С тях вашето кисело зеле ще ферментира бързо, но и освен това ще стане сочно и хрупкаво.

Разгледай още нашите рецепти за домашно кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#235499
Не знам дали пишещите са готвили или правили кисело зеле, но относно посочените грешки са не-знаещи. 1. Къде се е, чуло и видяло туршия да се претачя???? Мл.киселата ф-я е, БЕЗ КИСЛОРОДНА. 2. Солта ви е виновна, че претачате и става лигаво. ДА ама НЕ. 3. Не пишете простотии щом нямате познания.
4
1