Билката столетник срещу бронхит

Чайове срещу бронхит

Столетникът, наричан още агаве, е многогодишно растение от семейството на Агавовите.

Известно е с много свойства, като особено ценена е употребата на солетник срещу бронхит.

Цветът му е чисто зелен, но освен това може да бъде жълт или кремавобял. За да се появи 8-метровото растение, минават около 30-40 години, при което цъфналата за първи път розетка изсъхва, но е осигурила голямо потомство след себе си.

Столетникът има листа, които са месести и сочни. Това растение живее предимно в Тропиците, субтропиците и Средиземноморието. Растението за първи път се е появило в Мексико, но има и видове в южните и западните щати, както и в централната и тропическа част на Южна Америка.

Според народните вярвания, това растение има много целебни свойства. Настойката от билката столетник помага да се нормализира отделянето на солна киселина в стомаха. Помага за излекуването на гастрит, който е по-лек.

Помага при диабет и хроничен бронхит, подобно на мащерка, липа, лайка, подбел, които също са известни билки против бронхит.

Ползва също срещу косопад, изгаряния и рани, които трудно зарастват. Настойката от тази билка, може също така да помогне за тонизиране на организма, което е от голямо значение за начина и качеството на живот на по-възрастните хора.

Билката столетник

Може да си я приготвите по следният начин - 200 грама листа от растението, които са почистени от бодлите, се режат на парчета с дебелина около половин сантиметър. Слагат се в стъклен буркан и се заливат с 200 мл ябълков оцет. Тази смес престоява 24 часа.

Така получената лечебна настойка се прецежда и се пие по 2 с.л., които са разредени с 10 лъжици вода. Това е препоръчителната доза за 1 ден.

В билката столетник има и вещества, които спомагат за нормализирането на кръвното налягане, така че тя не е само билка против бронхит.

Билката не е капризно цвете и спокойно може да си отглеждате агаве в домашни условия. Независимо дали го отглеждате в саксия или посаден в градината, столетникът се полива на всеки три дни през лятото, а през зимата веднъж месечно.

Столетникът е цвете, което обича слънцето и за това е добре да го поставите до южен прозорец. През зимата обаче трябва да го държите на тъмно и сухо място с температура от около 4 градуса. Може да го пресаждате веднъж на четири години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати