Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се задушава месо - инструкции стъпка по стъпка

Как се задушава месо - инструкции стъпка по стъпка

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Как се задушава месо - инструкции стъпка по стъпка

Пригответе месото си за празничните трапези като професионалист с нашите прости съвети.

Дори и жилави меса за готвене като агнешки бут ще се топят в устата Ви, ако са напоени с ароматен бульон.

Първо, запържвате месото и позлатените зеленчуци и след това добавяте течността.

Стъпка 1: Подправете месото и загрейте тенджерата или тава с капак. Използвайте дълбока тенджера (тава) с дебело дъно. Добавете малко растително масло;

Стъпка 2: Добавете месото в тенджерата (тава) и го запържете до зачервяване. Пърженото месо трябва да стане тъмно кафяво от всички страни, изведете и оставете настрани;

Стъпка 3: Добавете нарязаните зеленчуци в тенджерата (тава с капак). Зеленчуците трябва да се запържат;

Стъпка 4: Когато зеленчуците омекнат, деглазирайте съда с вино. Киселинността на виното, ще балансира богатия вкус на месото. Отстранете всички кафяви парчета от дъното на тенджерата;

Стъпка 5: Върнете месото обратно в съда при зеленчуците;

Стъпка 6: Добавете бульон или вода, за да покриете месото наполовина, и оставете да заври, след което намалете огъня на слаб. Докато месото се задушава, можете да добавите билки. Покрийте тенджерата с капак и поддържайте температурата, така че течността да е на малки мехури (на котлона или във фурната на 180 градуса);

Стъпка 7: Бавното готвене прави жилавото месо нежно и вкусно. Проверявайте периодично консистенцията на месото. Нивото на течността трябва да се запази, затова, ако се изпари, прибавете още към предишното ниво. Месото ще омекне за около 1.5 – 3 часа. Веднага щом усетите, че месото омеква при пробиване с вилица, тогава е готово. Ако продължите да печете, месото ще изсъхне.

При задушаване на месо е нужно малко усилие и то дава невероятни резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати