Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плод каки - всички ползи и вреди

Плод каки - всички ползи и вреди

Плод каки предизвиква запек

Зад названието на плода каки се крие истинска наслада за сетивата, повече позната като райска ябълка. Плодът каки е толкова харесван, че дори има свой празник в средата на ноември, който се празнува ежегодно в Старозагорския край.

Ползи от каки

С какво каки си е извоювал правото да има отделен празник? Може би със сладкия си и същевременно лесно доловим тръпчив вкус, които я правят наслада за ценителите на интересните вкусови усещания. Не само вкусът обаче прави приятните плодове каки толкова предпочитани.

Те съдържат богатство от витамини и микроелементи, с ползи за очите, белия дроб, сърцето и бъбреците. Това е заради витамините от групи А, В, С, йода и желязото. През есента те са направо безценни, защото подкрепят имунитета, нервната система и пазят от инфекции.

Плодът каки се препоръчва на страдащи от анемия и сърдечни заболявания. Ниското киселинно съдържание прави райската ябълка подходяща и за хора с язва на стомаха или заболявания на храносмилателния тракт.

Потенциални вреди от каки

Все пак този плод не се препоръчва за масова консумация от всички. Райският плод има потенциал да бъде опасна храна за някои хора. Вредата за здравето на райската ябълка се крие в една дъбилна съставка, която се съдържа в неузрелия плод каки. Това е галодубиновата киселина, която е съединение на фенола със силен стягащ ефект.

Тези танини имат способност да образуват силна връзка с протеини, полизахариди и въобще биополимерите. Когато попадне в лигавицата на устата, танинът се свързва с протеина на клетъчната мембрана и я стяга, като създава силен филм около нея. Затова вкусът е тръпчив.

Таниновата киселина има вредно действие, пречи на някои функции. Затова не бива да се консумира плод каки от хора, страдащи от панкреатит и заболявания на дванадесетопръстника.

За податливите на напълняване също не е подходящо да хапват често райска ябълка, тя забавя метаболизма.

Страдащите от хроничен запек ще утежнят значително проблема си заради силния стягащ ефект на плода.

Не е разумно да се дава и на малки деца под 7-8 годишна възраст заради неукрепнала им чревна флора.

Плод каки - всички ползи и вреди

При бременни и кърмачки може да предизвика алергия и също трябва да се избягва.

Хората, страдащи от алергия към йод, е добре да избягват каки, защото при възрастни кризите са много тежки.

Хипертониците и диабетиците трябва да се съобразяват с количеството изяден плод каки, той рязко сваля кръвното.

За всички се препоръчва да консумират само узрели плодове каки. Малък трик е да се замрази плодът, защото след размразяване тръпчивият вкус ще изчезне, тъй като танинът се унищожава чрез замразяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest