Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Традиционни френски продукти, които са гордост за местните

Традиционни френски продукти, които са гордост за местните

Традиционни френски продукти, които са гордост за местните

В следните редове ще пишем наистина само за френски продукти, които са гордост за местното население, а не за френски специалитети.

Както ни е пределно ясно, френската кухня е ненадмината, и то не по един или по два параграфа. Тя е изключително полезна, винаги се набляга на качеството, а не на количеството, поради което вероятно бихме обидили американците или пък любителите на щатската кухня.

Но е безспорен факт, че американците обичат да се хранят по-обилно, за което говори ръстът им на хора с наднормено тегло, докато французите обичат да си похапват на спокойствие и с удоволствие, дори обсъждайки самата храна на по чаша вино.

Не е никак чудно, че думи като "бистро" и " ресторант" се предполага, че са се зародили именно във Франция. А за звездите Мишлен е ясно!

Франция се гордее със своите сирена и макар прочутото фондю да не е френско изобретение, а швейцарско, във всички области на Франция е любимо на французите. От своя страна, това не е никак странно, защото към традиционните френски продукти, които са гордост на местните, спадат и сирената, които са над 400 вида.

Сред най-популярните са сиренето Бри, което е кръстено на френската провинция Бри и на което мнозина от нас премахват коричката, с което биха обидили всеки французин.

Не по-малко известни сирена са сиренето Бофор, което се произвежда само в департамент Савоя, както и сиренето Мюнстер, гордост на жителите на Елзас, което докато ядете, буквално ще трябва да си запушите носа. Прекалено натрапчивият му мирис обаче по никакъв начин не "накърнява" превъзходния му вкус, с който това сирене става все по-известно.

Говорейки за френските сирена, с които мнозина французи закусват или обядват препечени френски багети, добавяйки към тях и различни сладка (обикновено от боровинки или други горски плодове), не можем да подминем и месните продукти, любими на жителите на тази прекрасна страна.

Французите съвсем определено си падат по месата алангле, но харесват и сушената шунка. Наред с всякакви говежди пържоли, птиче месо, както и дивечово, французите обичат и пастетите. А гъшият пастет фоа гра, както и ястията им от гъши дроб, са направо феноменални.

От сезонните зеленчуци се е родило така любимото на французите ястие Рататуй, което се приготвя с пресни тиквички, патладжани, моркови, лук, чесън и т.н. Тъй като всички тези зеленчуци виреят и у нас, можете и вие редовно да си го приготвяте.

Важно е да спазвате основното френско правило всички продукти да са сезонни, да се използва зехтин, а не олио за приготвянето, както и да се сдобиете с истински провансалски подправки.

Подреждането на всички зеленчуци в тавата, така че ястието да е освен вкусно, но и естетически издържано е истинска гордост на жителите на Ница, която се счита за родината на Рататуй.

А за да завършим вкусната картина на френската кухня, обърнете внимание на рецептите за Патешко Магре, Терин или си изберете някои от тези френски десерти като Милфьой, Бриош

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати