Декорация на празничната трапеза

декорация на коледната маса

Декорацията на трапезата е ключов детайл от подготовката на всеки празник. Тази дейност изисква задълбочено внимание и отговорност, защото трапезата, около която се събира семейството, близките и приятелите, е не просто маса за хранене, а място, на което хората споделят радостта си от чувството за единение, надеждите си за бъдни щастливи дни. Около празничната маса те изразяват своята радост, взаимност, благодарност.

Затова декорацията на това важно място е много важен елемент от прекарването на празника. Майсторски направената декорация е в състояние да изненада със своята красота и изтънченост, както и да настрои атмосферата за празника, да зареди с положителни емоции, въздействайки на чувствено ниво.

Аранжирането на масата не включва само нужната порция прибори. Важна е комбинацията на всички елементи, като се започне с ястията, цветята и се завърши с целия вид на помещението.

Малките детайли като текстурата на тапицерията по мебелите, шарките по салфетки и покривки са важни за дизайна на празничната маса. Всички детайли трябва да се допълват, да се подчертават взаимно и да се намесват едни в други.

Декорирането на трапезата има своята тема. Тя е свързана с повода за празника и определя цветовия тон, както и дизайнерските решения при използване на декоративните елементи. Как да декорираме празничната трапеза за приближаващите Коледни празници?

Когато навън стане студено, можем да зададем топлина чрез акцентите и сияещите свещи в различни форми и размери, които поставяме на масата. Цветът на кехлибара ще засили това усещане. Изисканите свещници в сребърен цвят ще внесат атмосферата на зимната приказка навън у дома.

декорация на празнична трапеза

Не толкова оригинална като решение, но с невероятен ефект е идеята да се завърже всяка салфетка с борово клонче и красива панделка. Ароматът на бор и ела се свърза неизменно с духа на Коледа и повишава настроението.

На всеки гост е добре да бъде указано специално внимание, като се постави табелка с името му, която определя мястото му на трапезата. Той ще се почувства специален, особено ако до табелката бъде оставен малък специален подарък за всеки. Елегантен зимен плод като миниатюрна круша или ябълка ще извика мила усмивка.

На подбраната празнична покривка може се постави и празничен гирлянд, а цветята не бива да бъдат пестени, те са прекрасното украшение на всеки празничен повод.

Широки вази, пълни с шишарки и стъклени топки или снежинки са приятно и красиво допълнение на масата.

Колкото повече чаши за вино има на масата, толкова по-весел ще бъде празникът. Блясъкът на искрящите чаши засилва усещането, че това е специален ден, за който домакините са положили усилия и са вложили много настроение.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати