Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Идеи за ефектни коледни салати

Идеи за ефектни коледни салати

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Празнични коледни салати

Всяка домакиня иска да изненада приятно своите гости за Коледа, като приготви някакво необичайно и красиво ястие за празничната трапеза.

Тези коледни салати изглеждат много впечатляващи и определено ще се превърнат във връхната точка от програмата на празника.

Освен това, почти всички съставки в тях са здравословни и ще отнемат малко време за приготвяне.

Празнична коледна салата

Време на приготвяне: 35 минути; порции: 12

Съставки:

340 г шунка, нарязана на ситно

1 бр. авокадо нарязано на половинки, почистено от кора и костилки

3 с.л. зехтин

1 глава маруля Айсберг

0, 5 глава бяло или червено зеле

450 г замразен зелен грах, размразен

1 чаша заквасена сметана

0, 5 чаша пресен лимонов сок

8 яйца твърдо сварени, обелени и нарязани на филийки с дебелина 5-6 см

1 кг чери домати, нарязани на половинки

230 г сирене Чедър, настъргано

Сол

черен пипер – на вкус

Запържете шунката в голям тиган на умерен огън за 10 минути, докато покафенее. Прехвърлете върху кухненска хартия, за да отцеди излишната мазнина. Междувременно сварете яйцата и оставете да се охладят.

В блендер смесете сметаната, авокадото, лимоновия сок и зехтина. Подправете ги със сол и черен пипер и смилате, до гладка и еднородна смес.

Поставете листата на марулята на дъното на дълбока, кръгла и прозрачна купа.

Поставете, нарязаните яйца втори слой – първо във вертикален кръг а след това останалите парчета хоризонтално. Поставете нарязаното зеле върху яйцата и слой чери домати върху него.

Поръсете доматите със сол на вкус, след което поръсете граха.

Салата за Коледа

Изсипете дресинга и заравнете равномерно с изпъкналата част на лъжица върху повърхността. Върху дресинга, поръсете слой настъргано сирене и върху него в средата на купчинка, поставете нарязан бекон на купчина. Поставете салатата за Коледа в хладилника за известно време да престои. Препоръчително е, да пя приготвите 4 часа преди сервиране.

Празнична салата Шапката на Дядо Коледа

Време на готвене: около 30 минути

Съставки

1 бр. пилешко филе, сварено

2 яйца, сварени

1 бр. круша

1 с.л. счукани орехови ядки

пера от зелен лук

малко майонеза

1 ч.л. горчица

щипка сол

за декорация:

2 червени чушки

150 г твърд кашкавал

За да приготвите ефектната коледна салата, смелете всички посочени продукти на кубчета (филето, яйца, круша, пера от лук), сол и подправете с горчица и майонеза. След това смесвате и поставяте върху съд в не много висока стена. В средата на съда оформете леко заоблен купол, той ще ви служи за шапката на Дядо Коледа.

Подгответе чушките и кашкавала за декорация. Измийте добре чушките, подсушете ги и нарежете на ивици, настържете кашкавала ма ситно ренде.

Покрийте цялата повърхност на салатата с ивици от чушките. Разстилате настъргания кашкавал около салатата, имитирайки пухкавия ръб на шапката. За пискюл можете да заделите 1 лъжичка от салатата, да оформите от нея топче, след което оваляйте в настърган кашкавал.

Коледна салата

Порции: 2

Съставки

кървавица – 120 г

картофи – 2 бр.

кисели краставички – 1 бр.

лук – 0, 5 глава

майонеза – 2 с.л.

подправки - на вкус

Идеи за Коледни салати

Сварете картофите, обелете и охладете. Нарежете лука, краставичката и картофите на малки кубчета. Премахнете обвивката на кървавицата и я нарежете на малко по-големи парчета от останалите продукти. Поставете всички продукти в купа за салата и подправете с майонезата и подправки на вкус. Разбъркайте салатата с колбас и оставете за 10 минути преди да сервирате, гарнирайте с пресни подправки.

Салата Коледен венец

Порции: 6-8, приготвяне: 90 минути

Съставки

пилешко филе - 300 грама

гъби - 300 грама

картофи - 2-3 бр.

лук - 1 глава

яйца - 3 бр.

кашкавал - 100 г

копър - 50 г свежи стръкчета

чушка - 1 бр. червена (за декорация)

сол - 1 щипка

олио - 2 с.л.

майонеза - на вкус

черен пипер - 1 щипка

Измийте и сварете картофите, докато омекнат. Охладете леко, обелете и настържете на едро или средно ренде. Загрейте малко олио в тиган. Обелете лука и нарежете на кубчета. Запържете се в олиото до златисто кафяво и смесете с картофите. Разбъркайте всичко добре и добавете малко сол, черен пипер на вкус.

Поставете чаша в средата на чиния и сложете картофите около нея. Натиснете здраво с лъжица и леко намажете с майонеза.

Коледна салата венец
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА

Следващата стъпка е да измиете, подсушите и нарежете гъбите. Поставете ги в загрято олио и запържете, докато омекнат. Можете също да използвате мариновани гъби в рецептата за салата за Коледен венец. Разпределете ги на следващ слой над картофите, като също натискате здраво.

По желание добавете малко сол и черен пипер. Намажете с майонеза на вкус.

Твърдо сварените яйца, охладете и обелете. Настържете или нарежете на кубчета и поставете върху гъбите. Посолете и намажете с майонеза.

Измийте пилешкото филе и сварете до омекване. Когато се охлади леко, се нарежете на тънки филийки или кубчета. Подправете със сол и черен пипер на вкус и подредете върху гъбите, намазани с майонеза.

Поръсете отгоре с настърган кашкавал, смесен с майонеза и натиснете здраво, така че празничната салата да запази добре формата си. Измийте стръковете пресен копър, подсушете го добре и го поставете отгоре, така че да покрива напълно салатата. По желание може да се нареже и да се поръси отгоре. Украсите салатата коледен венец у дома с каквото и да е - чушки, домати, царевица или маслини, краставица и т.н.

Сервирането на ястието е толкова важно, колкото и вкусът му, особено на трапезата за Нова година или Коледа.

С повечко въображение, както и малко свободно време и абсолютно всяка салата, може да се превърне в красиво коледно ястие, което със своя външен вид със сигурност ще създаде празнично настроение за цялото ви семейство!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest