gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любими коледни сладкиши в България

Любими коледни сладкиши в България

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Любими коледни сладкиши в България
Снимка: Габриела Кокичева
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Коледните празници са най-вълшебното време от годината за много страни по света. По традиция те са изпълнени с пищни трапези и аромат на уют на коледни сладкиши.

В чужбина приготвят немски щолен, джинджифилови бисквити и коледни пайове. Малко по малко те навлизат и на българската трапеза. Но все още има почитателите и на стари рецепти, предадени от майките и бабите ни.

Ето някои коледни сладкиши и сладки, любими в България.

Баница с ябълки

Няма нищо по-примамливо и уханието на баница с ябълки, орехи и стафиди. Това е любим коледен сладкиш на българите.

Баклава

Баклавата е типична за балканската кухня, и също е любимо сладко изкушение на българската трапеза за Коледа и Нова година. В някои семейства дори се прави коледна баклава с късмети.

Тиквеник

Коледен тиквеник в България

Тиквеникът, или баница с тиква, е коледен десерт, който е на изключителна почит в почти всяко българско семейство. И може би всяко домакинство си има своя запазена рецепта за царя на коледната трапеза. Обикновено сред задължителните продукти за тиквеник са кори за баница, тиква, орехи и други ядки.

Бабините курабийки

Независимо че напоследък все повече кулинари достигат нови върхове с модерните коледни бисквити с фондан и глазура, обикновените бабини курабийки продължават да са класика.

Сиропирани тригуни

Сиропираните тригуни също са предпочитан избор на празничната трапеза. Те са класика в жанра, когато говорим за ретро десерти и сладкиши.

Захаросани праскови

Сладки праскови
Снимка: Диана Костова

Захаросаните праскови също ни напомнят за едни отминали времена. Но дори и сега трудно ще намерите човек, който не ги обича. Сочни, сладки и пъстри, те са истинска наслада за сетивата.

Класически ореховки

В зимния период класическите ореховки си остават любими сладки на много поколения. Ако още не сте пробвали да си ги приготвите сами, непременно трябва да поправите този пропуск.

Целувки

Коледни целувки
Снимка: Добринка Петкова

В по-модерни времена се захласваме по френските макарони. Но тези, които държат на класиката, не биха посрещнали Коледа и Нова година без празнични целувки.

Това са някои от любимите коледни сладкиши в България. А кои са любимите коледни сладки на вашето семейство?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати