Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вечните най-здравословни храни

Вечните най-здравословни храни

Вечните най-здравословни храни

Проучване за предпочитанията към хранителни продукти дава интересен резултат - хората се хранят с нездравословни храни не толкова, защото се стремят да спестяват пари а заради неразумно взети решения при пазаруване.

Истината е, че не са нужни много пари за здравословно и добро хранене, защото някой от най-подходящите храни са всъщност доста евтини. Не е трудно да се планира менюто според сезона, както и да се създаде правила при пазаруване - 90 процента непреработени и 10 процента преработени храни.

Каквото и да си говорим, едни от най-баналните храни са всъщност продуктите, които ни носят здраве. Ето кои са вечните полезни храни, консумацията на които ще ви осигури здраве, жизненост и добро настроение.

Плодове

Авокадото е плод с благоприятен ефект върху сърдечната дейност - съдържа малко фруктоза и много полезни мононенаситени мазнини, както и калий, който осигурява много важен баланс - този на солта в тялото. Това е плод, за който може да се твърди, че е сигурно отглеждан.

Тиквата съдържа удивително количество витамин К, витамин А, С, Е, група В, калций и магнезий.

Здравословни плодове

Киви - този плод е подходящ при търсене на витамин С и Е, бета-каротин и фитонутриенти, които пазят тялото от свободните радикали. Влакнините, калия, магнезия, фосфора и медта са още една чудесна добавка към качествата му.

Нарът е чудесен антиоксидант, който се бори успешно с раковите клетки, намалява и възпаленията.

Боровинките пазят от диабет тип 2. Много са подходящи при чревни възпаления и болести на черния дроб.

Малините имат цял набор от фитохимикали, пазещи от алергии, рак и подсилващи имунитета и сърцето.

Зеленчуци

Къдравото зеле съдържа витамини С, Е и А, от минералите са застъпени цинкът и манганът, съдържа и много антиоксиданти. Фитонутриентите са в по-големи количества, отколкото се е предполагало. Магнезият и витамин К1 са важни за здравината на костите.

Чесънът е 100% истински полезна храна - той е същинска енциклопедия на полезни вещества, между които са манганът, калцият, фосфорът, селенът, витамините В 6 и С, а много от лечебните му качества се дължат на сярата в алицина, на който се дължи ароматът му. Протеини, селен, флавоноиди допълват дългия списък на лечебни и хранителни съставки в чесъна, заради което той лекува около 160 болести.

Кълновете са много хранителни и достъпни, с много витамини и минерали. Когато са отглеждани вкъщи, са много бюджетна храна.

Кейлът зарежда тялото с витамини - К, А, с, но също и минерали, фибри, съдържа и 45 флаваноида. Много ценен зеленчук в борбата с рака.

Най-здравословните храни

Неговият братовчед зеленото зеле има подобен на кейла състав и лекува възпаленията в началната им фаза.

Спанакът ще внесе в тялото много витамини, минерали, флаваноиди с противовъзпалително действие.

Доматите са най-добрият източник на лутеин, зеаксантин и витамините Е, А, С, В, от минералите калият, манганът и фосфорът и нутриентите са други полезни съставки в тях.

Карфиолът дава почти целия витамин С, който е необходим за деня, но също така протеините, тиаминът, ниацинът, влакнините, калият и манганът, които също могат да задоволят повечето от нуждите от хранителни вещества за деня.

Лукът е следващия зеленчук, характерен основно с антиалергенните, противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства.

Ядки

Ядките са сред най-полезните храни, защото са помощник на тялото, който му осигурява по-дълъг живот и дори подпомага отслабването. Полезните мазнини в орехите, макадамията са най-много, а олеиновата киселина е почти като в маслините.

Месо

Органичното пилешко месо зарежда организма с протеини, витамини от група В, но не по-малко важни са селенът, фосфорът и холинът.

Риба

Сардината и дивата сьомга са източник на омега-3 мастни киселини, а също ценният витамини В12, селен, калций, хлор и други полезни вещества.

Ферментирали храни

Ферментиралите храни са най-здравословни

За ферментиралите храни обикновено битува мнението, че са вредни и трябва да бъдат замествани само от пресни продукти, но туршиите всъщност имат положителен ефект върху здравето, особено това на чревната флора. Витамин К2 е в дефицит при много хора, а туршията може да реши този проблем. Особено ако е подправена със зехтин, чиито полезни свойства са достояние на всеки. Това е най-полезната мазнина в световен мащаб.

Подправки

Сред много използваните подправки с най-много качества и като вечни полезни храни се отличават куркумата, кимионът и канелата.

В куркумата се срещат много феноли, които имат над 150 лечебни свойства.

Канелата е перфектен защитник на тялото, тъй като има силно антимикробно действие.

Кимионът е ценен за храносмилането, при борбата със стреса и остротата на паметта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest