gotvach.bg»Статии»Любопитно»За пяната при пържене

За пяната при пържене

пяна при пържене

Пържената храна се смята за нездравословна. Въпреки това ние много често пържим в кухнята у дома си, а и похапваме пържена храна в закусвални, ресторанти и заведения за бързо хранене.

Домакините, които редовно приготвят храна чрез пържене, знаят една много странна особеност на този процес. Понякога след поставянето на продукта в мазнината се появява пяна, която във фритюрниците дори може да изкипи. Случвало ли ви се е?

Теориите за появяването на пяната при пържене са многобройни. Истината е, че става въпрос за химически процеси. Няколко са случаите, при които се случва почти задължително образуването на пяна. Първият, който трябва да споменем, е пърженето на яйца или продукти, които съдържат яйца – шницели, кюфтета, панирани храни.

Досегът на яйцето с обикновеното олио почти задължително образува пяна. Ако досега не ви е направило впечатление, може да си поставите за цел да набюдавате. Със сигурност ще забележите, че панираните продукти са в челната класация, когато говорим за поява на пяна в мазнината за пържене.

Вторият важен момент, свързан с този „феномен“, се отнася до самата мазнина, която използваме. Пяна почти никога не се образува при поставянето на първата порция продукти, които ще пържим. Но след третата и четвъртата партида, вече може отчетливо да се забележи появята на пяна.

Това е свързано с факта, че повечето мазнини, включително широкоразпространеното слъночгледово олио, претърпяват особена химическа трансформация след продължително излагане на огън. Процесът на изгаряне превръща някои от съдържащите се в тях съставки в токсини, които дори имат канцерогенни свойства, както се твърди в последните проучвания.

пяна при пържене защо

Затова се препоръчва по-честа смяна на мазнините за пържене, като това се отнася особено много за използването на фритюрници. В електроуредите често се пържат големи количества продукти в една и съща мазнина. Това важи изключително много за заведенията за хранене.

И още нещо, което е свързано с образуването на пяна по време на пържене. Някои нерафинирани мазнини като шарланът например имат много ниска точка на димене. При тях пяна се образува много по-бързо, като не е необходимо да пържите съдържащи яйца храни, за да забележите този ефект.

Така че имайте предвид, когато купувате нерафинирана мазнина, да проверите точката й на димене. И запомнете – колкото по-често сменяте мазнината, толкова по-малко вредни са пържените ястия, които ще консумирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати