gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Етерично масло от ела - всички ползи

Етерично масло от ела - всички ползи

етерично масло от ела
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

В северните райони на Русия вирее дърво с латинско наименование Abies Sibirica. То е иглолистен вид, чийто дървета понякога достигат възраст над 100 години, независимо че трябва да оцеляват при температури от 50 градуса под нулата през зимата.

От игличките и младите клони на сибирската ела чрез метода на парната дестилация се получава етерично масло. То е безцветна вискозна течност в което са концентрирани полезни вещества като борнил ацетатът, камфенът и алфа пиненът. Тъй като сибирската ела спада към боровите дървета, етеричното масло има изразен силен и стабилен аромат на бор. Поради това, че е много концентрирано, то е само за външна употреба.

Известно е, че камфен се използва, за да се подобри дишането. Борнил ацетат е съставката, която оказва влияние върху пигментацията на кожата. С него кожата изсветлява. Алфа пиненът успокоява и отпуска, като влияе върху специфични рецептори. С него болката бързо се облекчава, постига се детоксикация и подобряване на метаболитните процеси.

Най-важните му приложения са:

1. Предпазването от инфекции - заради антибактериалното и антимикробното му действие. Благодарение на съединенията трициклен, алфа- пинен, лимонен, камфен и мирцен маслото от сибирска ела се бори срещу всякакви бактерии и е превенция срещу инфекциите.

2. Облекчаване на болковия синдром - постоянната мускулна болка може да бъде туширана с няколко капки масло, нанесено върху засегнатите области. С вдишване на аромата, маслото подпомага заспиването.

етерично масло от ела - всички ползи

3. В борбата с рака - маслото от ела унищожава раковите клетки, тъй като увеличава производството на здрави клетки.

4. В детокса на тялото - служи като стимулатор на чернодробните функции и служи като естествен диуретик, с което подобрява прочистването на организма от токсини. Ефикасно е при ароматерапия.

5. Засилва метаболитната дейност на тялото - доброто действие върху метаболизма се проявява като се използва за масаж.

6. Облекчаването на дихателните проблеми може да се постигне при инхалации и използване на дифузер, тъй като то има противовъзпалителни свойства.

7. Използва се и за дезодориране и е естествена алтернатива на дезодорантите.

8. Добро средство е при лечение на счупени кости - при използването на масло от ела, нанесено върху мястото на счупване, то подпомага процеса на заздравяване, защото увеличава костната плътност. Също така е добър избор при облекчаване на артритни болки, ревматични симптоми и при чувство на умора.

Необходимо е преди употреба на етерично масло от сибирска ела да се направи тест за непоносимост или алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати