Кайсии срещу кашлица и задух

Кайсии срещу кашлица и задух
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-36%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Оказва се, че кайсиите освен много вкусен и сочен плод, са и много полезни. Те имат над 8 000 годишна история и макар в писмените източници да са споменати едва преди около 4 000 години от китайците, за тяхна родина се сочи Армения.

Интересен факт е, че изсушените кайсии се считат за много по-полезни от пресните. А от кайсиевите ядки се приготвя отвара, която е доказала ефективността си при задух или упорита кашлица.

За целта е необходимо единствено да натрошите ядките, да ги обелите от черупката им и да ги оставите да се изсушат на слънчева светлина или във фурната/сушилня, в случай че искате веднага да ги използвате.

Когато са готови ги стрийте на прах и добавете 1 ч.л. от тях към любимия си чай или прясно мляко. Пийте по 1 чаша от тази лековита отвара по 3-4 пъти на ден и бързо ще забравите както за задуха, така и за кашлицата.

Гореописаният метод за употреба на кайсиевите ядки е много подходящ и при лечение на бронхит, трахеит и ларингит. Също така не си мислете, че само кайсиевите ядки ще са ви от полза при кашлица или пък задух.

Да, това е най-ефикасният метод на приложението на кайсиите в това отношение, но те са много полезни и сурови, и сушени. Единственият ни съвет е да консумирате пресните кайсии само когато са в сезона си, а именно лятно време. Добро терапевтично влияние при кашлица и задух имат и сладкото от кайсии, компот от кайсии, които са домашно производство.

Кайсии

Дори и да срещнете пресни кайсии в търговските вериги през есента, зимата и пролетта, те ще са загубили голяма част от полезните си вещества поради третирането им с цел да бъдат подходящи за импортиране.

А сещате ли се за народа, познат като хунза, който обитава Северен Пакистан и който се сочи за един от най-дълголетните народи? Народ, който въпреки отдалечеността си от всякаква цивилизация, не знае нито що е инфаркт, хипертония, рак или пък подагра?

Народ, който се слави с перфектното си зрение, което се запазва такова дори и при столетниците. Предполага се, че това се дължи именно на ежедневната консумация на кайсии, които се приемат под всякаква форма - сурови, изсушени, на сок, на компот и т.н.

Може би това е истинското доказателство за целебните свойства на кайсиите, и то не само срещу задух и кашлица. В този плод вероятно се крие разковничето на дълголетието.

А то се поддържа и ако редовно хапвате нещо вкусничко, което да ви носи удоволствие. Нашите рецепти за сладкиши с кайсии и десерти с кайсии са най-подходящите за целта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати