Защо да не слагате гореща храна в хладилника?

Защо да не слагате гореща храна в хладилника?
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
34.00 лв.
Виж ››

Всички обичаме да се глезим с различните кулинарни изкушения, които сме приготвили сами, но след това идва и въпросът с правилното съхранение на нашите ястия.

Разбира се, че хладилникът е най-доброто място за това, но дали трябва първо да изчакаме да се охлади гозбата и след това да я приберем вече. Всичко това е важно, защото в противен случай можете да развалите хладилника ви и в храната да се образуват вредни бактерии.

Защо да не слагате гореща храна в хладилника?

В нашето забързано ежедневие, често ни се налага да готвим вечерта. По-голямата част от хората чакат да се охлади ястието, а именно преди да го приберат в хладилника. Понякога обаче всеки може да съгреши и да сложи още горещото блюдо, като така с времето хладилникът се поврежда.

На това са ни учили още нашите майки и баби, но така ли е в действителност?

Да, това важи и до днес, но има едно малко уточнение. Ако вашият хладилник има функцията за охлаждане на храни, а именно Nо Frost или GRUB, тогава можете спокойно да слагате дори и горещите ястия в хладилника.

Защо да не слагате гореща храна в хладилника?

За съжаление те все още са доста скъпи, а и далеч не всеки има последен модел такъв уред в дома си. Именно затова може да се каже, че при повечето хладилници това е напълно забранено.

Като цяло е важно да уточните това още при покупката на уреда, но и да прочетете инструкциите за употреба, където също ще пише дали хладилникът ви има функцията за поставяне на горещо в него. Ако обаче вашият бял приятел не притежава такава умни функции, тогава можете да се сблъскате със следните проблеми.

1. Хладилникът може да започне да се размразява;

2. Проблеми с компресора;

3. Увеличаване на сметките за ток;

4. Хладилникът ще се мъчи;

5. Продуктите могат да се развалят, тъй като се образува конденз.

Със сигурност обаче се питате и защо съществува тази забрана, както и поради каква причина не можете да слагате горещо в хладилника ви. И така, както знаем, охладителната му система това реално са тръби, по които минава фреон най-често. При нормалната работа на уреда той реално работи само 10-15% от времето, но ако започнете да слагате горещи храни редовно, то така той буквално започва да се мъчи и да работи по-дълго. По този начин значително се съкращава неговият експлоатационен живот.

Другата причина е това, че така се образува конденз, който се натрупва по вътрешните стени на уреда, като по този начин се нарушава съществено работата на хладилника. Така реално двигателят започва да се пренатоварва, което съществено скъсява живота на белия ви приятел. Именно затова не бива да слагате горещите храни в хладилника ви, ако не желаете той да се повреди.

Изхождайки от всичко това, можем да си направим и логичния извод, че преди да приберем храната в хладилника, следва да я охладим до стайна температура, за да не се повреди уредът. Максималните градуси на ястията ви трябва да са 30-35 °C, тъй като в противен случай се намалява експлоатационния живот на хладилника ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
На Миро Фейсбука
Преди около 18-20 години в магазина ни казаха, че No Frost било система която не позволява да образува лед което пък ще ни спести размразяването на хладилника. Но нищо не ни казаха за това, че може да слагаме топла/гореща храна. Явно продавача не е бил в час с модата :D Благодаря за статията :)
0
0