За глутена в лимеца - какво трябва да знаем?

За глутена в лимеца - какво трябва да знаем?
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
34.00 лв.
Виж ››

Често чуваме въпроса: Без глутен ли е лимецът? Ако имате потвърдена алергия към глутен, трябва да избягвате лимеца, точно както бихте отбягвали консумацията на пшеницата и ръжта. Ако обаче нямате алергия, но все пак, когато консумирате пшеница, организмът ви реагира по някакъв начин, лимецът може да се окаже подходящото зърно за вас.

Ето няколко неща за глутена в лимеца и какво трябва да знаем за тази зърнена култура:

Най-старото зърно

Считано за най-старото зърно, познато в историята на земеделието, лимецът предлага разнообразие от основни хранителни вещества и богато съдържание на глутен. Това зърно някога е растяло диво по целия свят, но подобно на много други зърнени култури, е било изкоренено, след като фермерите са отглеждали модерни култури и по-лесни за събиране сортове. И все пак това древно зърно е ценено заради хранителните си вещества и по-ниските нива на глутен.

Глутен в лимеца

Има ключови разлики в глутеновите компоненти на лимеца, поради което някои хора, реагиращи на глутена в пшеницата, го понасят по-добре. Лимецът има „минимални“ нива на Омега глиадини в сравнение с пшеницата и не съдържа силно антигенните Омега-5 глиадини. Има наполовина по-малко глутенини от обикновеното пшенично брашно. По-високото съдържание на глутенин в пшеницата е култивирано, за да улесни промишлената обработка и да помогне за поддържане на еластичността и здравината на тестото.

Ползи от лимеца

Глутен в лимеца

Лимецът е много по-труден за обработка от пшеницата. Изисква лющене и обезлюстяване. Въпреки това ползите за здравето си заслужават труда. Хора с редица здравословни проблеми, включително проблеми с храносмилането, артрит, мигрена, кожни раздразнения, синдром на раздразнените черва и други съобщават, че се чувстват по-добре, когато ядат лимец, а не обикновена пшеница. Тъй като лимецът съдържа глутен, не е подходящ за хора с целиакия.

Спомага за храносмилането на глутен

Лимецът има по-широк спектър от хранителни вещества, отколкото другите членове на семейството на пшеницата, с по-високи нива на протеини, фибри, манган, ниацин, тиамин и витамин В2. Високото ниво на фибри в лимеца помага за намаляване на нивата на липопротеините, „лошия“ холестерол и спомага за храносмилането на глутен.

Заместител на пшеницата

Без глутен

Лимецът е идеален заместител на продукти от пшеница, които съдържат повече глутен, като тестени изделия, хляб и бира. Значителен брой хора изпитват нежелана реакция към глутена, което означава, че трябва да се придържат към безглутенова диета, за да избегнат негативни ефекти.

Ако искате да намалите приема на глутенови храни, спокойно може да се обърнете към лимеца. Месенето на хляб от лимец е много по-лесно, отколкото месенето на пшеничен, тъй като не изисква втасване.

И ако сте преценили, че лимецът в ваш другар, тогава пробвайте някоя от вкусните ни рецепти за палачинки от лимец или гризини от лимец.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати