Как да си помогнем с дюлеви кори
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да си помогнем с дюлеви кори

Как да си помогнем с дюлеви кори

Как да си помогнем с дюлеви кори
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Дюлята е наричана често Златна ябълка и е най-старият плод, познат на човека. Още Омир разказва за чудното плодно дърво в градините на Хисперидите. Преди 2600 години човекът е опознал този вълшебен природен дар и е научил за неговите невероятни кулинарни и лечебни свойства.

Дюлята е плод, от който нищо не е за изхвърляне. Всяка част от плода, както и овошката, има приложение в бита на хората. А като лек дюлята е незаменима, защото притежава изключително богат химичен състав.

Той включва витамините - А, С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, К. Микроелементите също са забележително представени от калия, калция, фосфора, магнезия, желязото и мангана. Като добавим полезните мазнини, въглехидратите и танините, ще получим една забележителна картина на възможностите, които дава плодът за поддържане на здравословното хранене и за лечение на различни оплаквания.

Най-много се използва дюлите както в кулинарията, така и като лек от народната медицина, но от неизползваеми за консумация части се приготвят различни лекове. Сред прилаганите за целта е и дюлевата кора.

Всички знаят, че корите на дюлите са покрити с мъх и при измиване на плода, той се отстранява. Тази част от кората обаче има лечебни свойства. Използва се в народната медицина като кръвоспиращо средство при порезни рани. Прави се студена настойка от корите на дюля, без да се премахва мъхът, или запарка от дюлеви кори. Тези лечебни течности от корите на плода може да се пият при кървави отхрачвания и маточно кървене.

От кората на дюлята се прави тинктура, която помага при гъбички и прекомерно изпотяване на краката. Лекува напукани пети.

Лек от дюли

Ако изрязаната кора се изсуши и добави към чая, предотвратява развитието на простуда и грип.

Трябва да се знае, че мъхът на дюлята при контакт с лигавицата на гърлото е дразнител, причиняващ суха кашлица.

Етеричните масла, които влизат в състава на дюлева кората, премахват спазмите на мозъчните съдове. Те имат и интимикробен ефект и са добра превенция срещу респираторни заболявания.

Инфузията от дюлеви кори измива добре посивялата коса.

Само от кората на плода се правят и сладко от дюли, желе от дюли, пелте от дюли и други кулинарни изкушения.

Вижте още и ползите на семките от дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати