Зависимост от шоколад

Зависимост от шоколад
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.67 лв.
Виж ››

С повод или без, шоколадът е едно от най-обичаните сладки изкушения, което може да консумирате под всякаква форма и като добавка към различни други храни.

Основните съставки на истинския шоколад са какаова маса и какаово масло. Превъзходният му вкус обаче може да се превърне в зависимост точно както наркотиците, цигарите и алкохола.

В големи количества тази храна може да бъде също толкова вредна за здравето ни. Проблемът с всички видове зависимости идва от това, че те се превръщат в навик, с който човек се справя доста трудно.

Какаото, като истински и натурален продукт, се използва широко в хранителната и фармацевтичната индустрия. Добива се от плодовете на вечнозелено дърво, които се преработват, за да се добие какаото на прах от тях.

То е изключително полезно за здравето на сърцето, както и за редица сериозни заболявания. Но в шоколадовите изделия се съдържат и вещества като кофеин, теобромин, анандамин и фениланин, които са отговорни точно за това пристрастяването към шоколада, което ви кара непременно да си опитате поне няколко парченца, защото в повечето случаи едно или две изобщо не са достатъчни.

Шоколадова зависимост

Някои учени смятат, че всъщност това не е някакъв вид медицински проблем, а по-скоро маркетингова стратегия, която чрез реклами стимулира и насърчава идеята за честата консумация на шоколад, който ни прави щастливи.

Това вманиачаване датира от древни времена - какаовите зърна са се предлагали от маите и дори са се обменяли като валута в някои ранни американски цивилизации. Днес то се изразява по различни начини - някои хора приемат големи количества от него, други стават през нощта с цел просто да си хапнат мъничко от сладкото изкушение, в противен случай няма да могат да заспят. Това представлява и зависимостта от шоколад.

Въпреки страхотния вкус на шоколада, нека не забравяме, че в големи количества той може да доведе до проблеми с нивата на кръвната захар, до затлъстяване, наднормено тегло, както и редица други заболявания.

Значително по-лесно е да се отървем от шоколадовата зависимост в самото начало на осъзнаване, че вече сме пристрастени към това лакомство. Силната воля и желанието могат да ни отърват от всички вредни навици.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати