Безглутенова мая - същност и употреба
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Безглутенова мая - същност и употреба

Безглутенова мая - същност и употреба

Безглутенова мая - същност и употреба

Ежедневно отвсякъде ни заливат с информация, свързана с глутена и безглутеновия режим, но малцина знаят всъщност какво е глутенът и какво е неговото въздействие върху човешкия организъм. В повечето хранителни магазини вече се продават различни продукти, чийто състав изключва глутена напълно.

Глутенът представлява комбинация от два протеина - глиадин и глутенин, като съставлява 80% от белтъчините в пшеницата. Той придава еластичност на тестото, като по този начин крайният продукт е с пухкава консистенция. Както и при всички други протеини, попадайки в стомашно-чревния тракт, глутенът се разгражда и така не причинява никакви усложнения. Но когато имунната система възприеме хранителното вещество като чужда субстанция, тя го атакува, вследствие на което могат да настъпят различни неблагоприятни реакции - точно те често биват обозначени с общото понятие глутенова непоносимост.

Важно е да се спомене, че не при всички хора глунетът се явява дразнител за имунната система. Хората с такава непоносимост просто трябва да включат в менюто си повече храни, който не съдържат глутен.

Безглутеновата мая е един оптимален вариант за добавяне към готови безглутенови брашна, като може да се използва за хлебопроизводство и за направата на всякакъв вид изделия - пици, сладкиши и др. Тя е подходяща и за машина за хляб. В диетичните магазини може да се намери готов такъв хляб без глутен, но защо да не си направим и у дома? !

Бърза и лесна рецепта за хляб с безглутенова мая

Безглутенова мая

Продуктите, които ще ви бъдат необходими: 1 пакетче безглутенова мая, 250 г безглутеново брашно (може да бъде смес от царевица, елда, оризово и др.), 1 яйце, 1 супена лъжичка олио, 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжичка захар.

В съд с топла вода се разтварят заедно захарта и безглутеновата мая, оставя се сместа да втаса за около 30 минути. След това се добавят останалите продукти заедно с една 1 чаена чаша вода. Омесеното тесто се слага в подходяща форма и се пече за 30-40 минути на около 220 градуса.

А сега отделете малко време, за да разгледате нашите безглутенови рецепти, както и всички рецепти за безглутенов кекс или безглутенов хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати