Как да намалите приема на глутенови храни?

намаляване на приема на глутен
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-39%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Напоследък стана ясно, че прекалената употреба на глутенови храни изобщо не е полезна за здравето. За някои хора пък е направо изключително вредна, тъй като имат непоносимост към глутена или дори алергия. Ще се спасите от негативните последици от консумацията на глутенови храни, ако успеете да сведете приема им до минимум. Какво можете да направите по въпроса, за да намалите приема на глутенови храни?

Заменете продуктите, приготвени от пшеница

Не е казано, че трябва да се лишавате напълно от тестени изделия. Просто заменете тези храни, които са приготвени от пшеница, с продукти, направени от друг вид брашно. Пшеницата е с най-високо съдържание на глутен.

Консумирайте тестени изделия, направени от оризово брашно, царевично брашно, брашно от елда, рожков, нахут. С тях могат да се приготвят чудесни хлебчета, сладкиши, палачинки, а също да се сгъстяват супи, яхнии, каши и други ястия.

Изключете овеса от менюто

Овесът съдържа много глутен. Забравете за овесената каша, за ядките, за зърнените закуски с овес, както и за продуктите, приготвени с оведени ядки. Обръщайте внимание, че някои хлебни продукти, направени от безглутеново брашно, може да са поръсени с овесени ядки. Избягвайте ги.

в овесените ядки има глутен

Внимавайте с готовите храни

Ако искате да намалите приема на глутен, обърнете внимание, че голяма част от готовите храни съдържат глутенови съставки. Това се отнася за панираните полуфабрикати, за готовите ястия, съдържащи брашно, за консервите, панираните ядки, както и за някои колбаси.

Всъщност голям и изненадващ е списъка на готовите и консервирани храни, съдържащи глутен. По-добре приготвяйте сами храните си у дома, а избягвайте консумацията на ресторантски ястия, както и на консервирани храни и полуфабрикати. Така винаги ще знаете точно колко глутен приемате.

Бирата съдържа глутен

Може би не сте се замисляли, но бирата също съдържа глутен. Тя се приготвя от ечемик, който, подобно на пшеницата, съдържа много глутен. Да не забравяме, че пшеничната бира също е глутенова. За щастие има бири с ниско съдържание на глутен или безглутенови варианти, които може да откриете в търговската мрежа. Пийте от този вид и ще приемате по-малко глутен.

Глутен има и в някои видове кафе

Това важи особено за кафето от ръж. Заедно с ечемика и пшеницата, ръжта съдържа голямо количество глутен. Глутенови съставки може да имат и някои инстантни кафета. Четете добре етикетите и пийте само проверено кафе.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати