Бяла канела - действие и приложение

Бяла канела - действие и приложение

Добре познаваме мекия, топъл и сладък аромат на канела от кулинарната употреба на подправката. Всички са запознати и с приятния шоколадов цвят на ароматната подправка. Съществува обаче и друг вид канела, наречена дива или бяла канела, която е също така ароматна, сладка на вкус, пикантна и леко стягаща при употреба.

Бялата канела има лечебни свойства. Произхожда от Ямайка, Антилските острови и САЩ. Тя представлява храстче или малко дърво, което расте бавно и се познава по плътната маса листа. Цъфти в лилаво-бели цветове, а плодът са ярко червени топчета, растящи на върха на клоните. Вкусът им е изключително интересен - напомня както на тамян, така и на черен пипер.

Химичното съдържание на бялата канела се отличава главно с кумарина, някои танини и канелена киселина. На състава се дължи естественото цитотоксично действие на билката. Цитотоксините предизвикват некротични процеси в злокачествените ракови клетки, тоест те ги убиват, разграждайки обвивката, ядрото и други части на клетката. Те имат имуномодулиращ и антираков ефект. Действат и противогъбично и антимикробно.

Бялата канела се използва като лек както вътрешно, така и външно.

Бяла канела

При възпаление на сливиците, треска, проблеми в храносмилането, за гаргара при тонзилити. За облекчаване на главобол и махмурлук.

Препоръчва се и при заболявания на щитовидната жлеза - гуша и поява на аденоми.

Използва се и при различни чернодробни заболявания, по-специално при хепатит. Освен за лечение бялата канела е подходяща и за профилактика на проблеми с черния дроб.

За външна употреба бялата канела се използва при ревматични оплаквания и артрит. Заради затоплящото действие се правят вани на ръцете, краката и цялото тяло с бяла канела. При главоболие се прави ефикасен компрес.

Бялата канела има малко противопоказания и едно от тях е причина за забраната да бъде използвана при бременност - тъй като предизвиква менструация, тя е опасна за бременни жени, може да доведе до аборт.

Интересно приложение на бялата канела са намерили индианците - те я ползвали за риболов, тъй като приспивала рибата и можели да я ловят с голи ръце. Те ползвали бялата канела също и като любовен еликсир. Правели с нейно участие масло, което втривали в тялото си.

А сега е време да захраните душата с някои вкусен сладкиш с канела или да накарате целият ви дом да заухае с тези канелени кифлички.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати