gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зехтинът предпазва от колит

Зехтинът предпазва от колит

Зехтин

Ако имате проблеми със стомаха и в храната си употребявате олио, сменете го със зехтин. Зехтинът и олеиновата киселина, която се съдържа в него, предпазват червата от болести и от язвен колит.

Язвеният колит е хроничен възпалителен процес, който води до образуването на язви по лигавицата на дебелото черво. То е част от храносмилателния канал, в която се съхраняват и изхвърлят останките от вече преработената храна.

Язвеният колит е сред най-разпространените възпалителни заболявания на дебелото черво. Често срещан е в САЩ, Англия и северните части на Европа, сравнително по- рядко в Източна Европа, Азия и Северна Америка.

Според специалистите лечебните качества на зехтина се дължат на това, че предпазва от действието не редица ензими и вещества в червата, които обострят колита.

Според тях хранисмилателният тракт може да се защити от възпаления само с 2-3 супени лъжици на ден.

Зехтин Екстравърджин

Диетолозите също препоръчват употребата на зехтина пред олиото на хора, които страдат от колит. 3 супени лъжици дневно намаляват риска от ревматичен артрит и снижават нивото на лошия холестерол.

Според медиците една супена лъжица зехтин също така редуцира опасността от рак на гърдата почти наполовина. Най-ефективен е студенопресованият зехтин. Той не е подлаган на термо- или химическа обработка. Той съдържа най-много олеинова киселина - около 80 процента.

Олеиновата киселина щади червата, пази сърцето и артериите, спира окислителните процеси в организма и поддържа клетъчните мембрани в отлично състояние.

Рейтинг

5 6
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати