Защо супата от леща е толкова полезна?

Защо супата от леща е толкова полезна?

Защо супата от леща е толкова полезна?

Лещата е може би най - старата бобова култура, отглеждана още преди 6 хиляди години от хората. През хилядолетията са се появили различни видове от нея, които се приготвят по различен начин.

Класика обаче си остава лещена супа, която е традиционна храна на трапезата ни. Можем да кажем, че това е един от най-добрите естествени заместители на месното хранене заради високото съдържание на протеин и в същото време малкото калории.

Фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамини В5 и В6, цинк са други полезни вещества, освен протеините, които лещата може да осигури на тялото. Порцията супа от различните видове леща е не само вкусна и питателна, но носи и много ползи на здравето. Ето най-важните от тях, доказващи защо супата от леща е полезна.

Богатството от фибри се отразява положително на сърдечно-съдовата система. На фибрите се дължи еластичността на стените на съда, а това е благотворно за кръвообращението.

Фолиевата киселина и магнезият пък са ценни за сърцето като витамин В9 е буфер пред хомоцистеина, предизвикващ инфарктите. Магнезият е добавка, която поначало се предлага при сърдечни проблеми, а супата от леща я осигурява по полезен и вкусен път.

Супа от леща

Високите нива на холестерол са опасни и понижаването им е здравословна грижа. Супата от леща дава тази възможност и така подпомага контрола над сърдечните проблеми.

Наличието на фибри се явява добра възможност за превенцията на диабета. С тяхна помощ въглехидратите се разграждат бавно и се превръщат в енергия, а не са натрупват като мазнини в депа по тялото. Те засищат за по-дълго време и затова познатата полезна супа се препоръчва при диети за отслабване. Тя е не само здравословна, но и диетична супа.

За да работи добре стомашно-чревният тракт, фибрите са основна необходимост. Облекчаващото им действие се оценява веднага, щом в менюто се включи бобовата култура. Лещата е полезна при заболяване на дебелото черво. Синдромът на раздразненото дебело черво се повлиява благоприятно от лещата.

Здравословна лещена супа

За веганите и вегетарианците един от най-добрите източници на протеин е тази култура, в която растителните белтъчини успешно заместват животинските, балансирайки редица процеси в тялото, за които то се нуждае от протеини. Затова те често залагат на супа от жълта леща, както и други рецепти като кюфтета от леща например.

Освен всичко нуждата от желязо ще бъде задоволена добре с порция полезна супа от леща. Желязото осигурява транспорта на кислород в тялото, а той произвежда енергията от която се нуждаем и поддържа метаболитните процеси.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати