Знаете ли какво се случва, когато кипнем вода за втори път?

Знаете ли какво се случва, когато кипнем вода за втори път?

Знаете ли какво се случва, когато кипнем вода за втори път?

Колко често забравяме, че чайникът вече е врял дълго време и водата в него е изстинала, защото ние не можем да се откъснем от любимото ни предаване или сериал? Включваме отново и отново кипваме водата в каната.

Знаете ли какво се случва, когато кипнем вода за втори път?

Това е важно знание за всеки един от нас, но не се преподава в училище. Когато водата заври, нейният състав се променя, което е напълно нормално: летливите компоненти се превръщат в пара и се изпаряват. По този начин преварената вода е безопасна за пиене.

Какво се случва, когато водата отново заври?

Но когато водата заври отново, нейният състав се променя - влошава. В този случай във водата започват да се образуват вредни компоненти.

Тези компоненти могат да включват арсен, нитрати, флуорид. Също така след кипене отново полезните минерали могат да бъдат вредни. Например, калциевите соли могат да причинят камъни в бъбреците и камъни в жлъчката.

Опустошителните ефекти на многократното кипене на вода

Знаете ли какво се случва, когато кипнем вода за втори път?

1. Арсен

Според СЗО най-голямата вреда от питейната вода е свързана с арсена. Арсенът във водата, може да причини токсичност. И още - арсенът може бавно, но сигурно да се натрупва в тялото и да причини необратими физически ефекти. Потенциалните рискове от арсен включват периферна невропатия, стомашно-чревни разстройства, кожни лезии, захарен диабет, бъбречни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

2. Нитрати

Нитратите се намират навсякъде, включително в почвата, водата и въздуха. Но те приемат опасна форма, ако се поглъщат в големи количества и под въздействието на топлинна обработка. Високите температури превръщат нитрата в нитрозамин, който е канцероген. Нитратите могат да причинят левкемия, рак на дебелото черво, проблеми с пикочния мехур, яйчниците, стомаха, панкреаса и риск от рак на хранопровода.

Повторно кипене на водата

3. Флуор

Флуорът е много противоречиво вещество. Но повечето учени все още вярват, че той може да представлява заплаха за здравето. Когато кипнете вода, някои от флуорните съединения се превръщат във флуорид.

Харвардският университет е събрал данни от 27 проучвания, проведени по тази тема през последните 22 години. Изводът е, че флуорът има отрицателен неврологичен ефект върху децата и дори може да забави интелектуалното развитие при пеленачето! Резултатите от изследването са публикувани в списанието Environment Health Science. От тях ясно следва: флуорът намалява коефициента на интелигентност на децата. За жените също е опасно, защото води до безплодие.

Вижте още опасен ли е флуорът в минералната вода и какво трябва да знаем за флуорида в пастите за зъби?

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати