Всичко за провансалската кухня

Всичко за провансалската кухня

Югоизточната част на Франция е известна и с названието Прованс. В по-голямата част от годината слънцето не пести лъчите си в тази част на Средиземноморието. Чудното място е потопено в аромата на диворастящите билки и веднага привлича с негата, която излъчва. Примамва всеки, преминал оттам, защото създава усещане за райско кътче и живот като този на Бог.

Казват, че в Прованс човек ще отърси от себе си и последната частица от стреса, който носи, само докато пътува към това много френско приказно място. Ароматите на лавандула, майоран, розмаран и мащерка са наситили въздуха на областта и диктуват в голяма степен ритъма на живота, в който има много време за всичко. Най-вече за отдаване на удоволствието от храната.

По отношение на кулинарните преживявания, както и възможностите, които провансалската кухня предлага, областта е истинско съкровище. Там винаги има време за сутрешното кафе или пастис, за дълга обиколка на пазарите, затрупани със свежи местни продукти и тези занимания винаги носят удоволствието от добре прекараното време.

В Прованс обядът е дълъг и е превърнат в специален ритуал. Това е време за тържество на сетивата, което е лесно да бъде устроено, защото е в страна, където е възникнала висшата кухня с нейната изтънченост и умело съчетаване на вкусове.

Характерни особености на провансалската кухня

Всяка национална или регионална кухня предлага свои интересни особености, но провансалската кухня не бива да бъде подминавана, защото е в състояние да оформи по най-добър начин културата на хранене и живот.

Това е тип Средиземноморска кухня, което значи здравословна и богата. Тя е наистина благословена, защото разнообразието от местни френски продукти и подправки, които използва, е впечатляващо. Това прави кухнята неформална, многоцветна и ароматна.

Основните продукти са добре познати и използвани в целия регион на Средиземно море - маслини, зехтин пресни домати, грах и букет от местните подправки.

Особеност на местното готвене е, че подобно на Средиземноморската кухня, ползват зехтина като основна мазнина, а не гъшата мас, която се предпочита в други области.

Основни продукти в провансалската кухня

Провансалска кухня

Зеленчуци - Прованс е област от френския регион с най-добрата зеленчукова реколта в страната. Картофите, чушките, доматите, целината, тиквичките са продукти, които присъстват в почти всяка френска рецепта.

Маслини - основна храна в Средиземноморската кухня, както се използва както в натурално състояние, така и пад формата на мазнина.

Плодове - кайсиите, черешите, прасковите, смокините, пъпешите, гроздето и още много други формират изобилието от плодове в региона и представляват част от богатството на кулинарните ястия в Прованс.

Риба - в Средиземноморската кухня е застъпена морската храна, но в Прованс дават толеранс най-вече на рибата аншоа. Добавят я дори към чисто месни специалитети, на основата на телешкото и агнешкото месо. В областта тази предпочитана риба се обработва, за да стане добавка към храната. Рибните филета се изкисват, сушат и смилат на паста, която се полазва като подправка, втривана в месото. Може да се хапва и като френски пастет, намазан на хляб. Смесена с чесън е нещо като сос, в който се топи.

Месо - сред месата истински деликатес е гъшето. От него се прави известното конфи, което пък е основен продукт за касуле - едно от традиционните блюда в страната. Конфи се прави също от свинско, патешко или друго тлъсто месо.

Подправки - босилекът, мащерката, риганът, ментата, розмаринът играят важна роля във всяка рецепта и се използват в прясно състояние. Важно място заема и чесънът, като вкусовото усещане силно варира - от леко и сладко, до горещо и остро. Характерно за провансалската кухня, че предпочитаните подправки са диворастящи, а не култивирани. Всички любими в областта зелени подправки придават специфичния отличителен вкус на блюдата, които се сервират в този регион на Франция.

Тук има и трюфели, както и диворастящи гъби, а и двата вида гъби се включват в изискани блюда, характерни не само за региона, но и за цялата страна.

Най-известните специалитети на провансалската кухня.

Буябес

Когато става въпрос за храната в Прованс, винаги се започва със знаменитата супа буябес, която е любимо блюдо на всички южняци. Прилича на нашата рибена чорба и се прави също от различни видове риба, колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-вкусна е супата. Поднася се с препечени филийки и айоли. Под това название се крие домашна майонеза със зехтин и чесън.

Брандад

Брандада
Снимка: Йорданка Ковачева

Много характерно ястие в областта е брандад. Представлява пастет от сушена риба треска и зехтин. Тъй като районът е близо до Средиземно море, предложенията с морска храна са много. Обичат и парчета риба в зехтин, лимони и диви подправки, които мариноват сурова.

Рататуй

Едва ли някой ще си тръгне от Прованс, без да опита рататуй. Тази рецепта е от района на Ница. Това са сезонни зеленчуци, които се поднасят задушени, било като ордьовър, било като основно ястие или гарнитура към месото.

Нисоаз

Красиво звучащото название се отнася за салата с риба тон, аншоа, каперси, варен картоф, варено яйце, домати, маслини, червен лук и чушка, артишок. За дресинг се използва сос винегрет.

Френски хляб

Фугас - провансалски хляб

Не само ние смятаме хляба за основна храна. В Прованс хлябът също се радва на особена почит. Провансалците обичат фугас, който е по-скоро питка от бяло брашно. Често му слагат подправки, орехи или сирене, което запичат и се яде като самостоятелна храна за закуска.

Напитки в Прованс

Прованс изненадва с това, че не е регион, който е основен във винопроизводството, но напитката там е не само на особена почит, но и съществува цяла култура на поднасянето на виното с храна.

Произвеждат розе, както и червени сортове вина, специално за папската институция. Иначе имат цяла система на поднасяне на храната с точно определена марка вино.

И тъй като става въпрос за провансалска кухня, не може да се подмине Пастиса, който в Прованс се намира в своето царство. Представлява алкохолна напитка с жълтеникав цвят и дъх на анасон. Поднася се разредена с малко вода и кубче лед. Не е необичайно да се поръча по времето, когато се пие сутрешното кафе.

Магията на провансалската кухня

Вино в Прованс

Магическото въздействие на тази най-проста, но и най-вкусна френска кухня идва и от начина на хранене, който е особено интересен в Прованс, защото е устроен, така че да се усети в най-пълна степен това, което предлага кухнята.

В Прованс гвоздей на храненето е обядът. Той е дълъг, трае около 2 часа. Включва предястие от различни салати, риби или карамелизиран плод и запечено сирене. Непременно в менюто влиза и някое от любимите ястия на провансалците, направили областта известна и като кулинарен център. На трапезата задължително има и различни видове хляб, а неизменният придружител на храната е хубавото френско вино.

Провансалската кухня показва, че обикновената, качествена и непретенциозна храна може да бъде изключително вкусна и да се превърне в кулинарен празник всеки ден. Вкусовите измерения на храната в Прованс се преплитат и преливат едно в друго, за да пренесат всеки нейн любител в нов свят на вкусове и аромати, където храната, макар и просто устроена, е издегната до степен на цяло изкуство.

А сега остана да изберете нещо сладичко от тези френски десерти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати