Как да си направим тофу в домашни условия

тофу в домашни условия

Тофуто е продукт с китайски произход, който се прави от соево мляко. Смята се, че този вид сирене се е консумирало в Китай още преди новата ера. Според някои легенди процесът на създаването му е бил напълно случаен.

Тофуто е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но с висок процент вода. Така по състав то е нискокалорично и без никакъв холестерол.

Този соев продукт почти няма никакъв аромат, което му позволява да се съчетава с всякакви други продукти, като поема от техния мирис и вкус. Цветът му е леко жълтеникав или бял със сиви оттенъци. Той може да бъде както твърд, така и по-мек.

Изключително подходящ е за хора, които имат проблеми със стомаха и сърцето, тъй като е лесно усвоим от човешкия организъм. В този източник на протеини се съдържат всички необходими аминокиселини за човешкия организъм, които да го държат в добро оптимално здраве. По този начин тофуто е добър хранителен заместител на млечните продукти, яйцата и месото.

Само с две съставки лесно може да приготвите тофу в домашни условия, което да консумирате както самостоятелен продукт, така и като добавка към други вкусни ястия.

Необходими са ви 500 грама соя и 2-3 супени лъжици лимонов сок. Измийте добре соята, след което накиснете зърната в студена вода за около 12-15 часа. През това време е необходимо водата да се смени няколко пъти. След като престои накиснатата соя се смила добре и към нея се добавя малко вода.

как да си направим тофу

Напълнете тенджера с 1 литър вода и я оставете да заври. Добавете смляната на пюре соя. Бъркайте непрекъснато. На повърхността на тенджерата ще се появи пяна, отстранете тогава и махнете съда от котлона.

С марля или тензух покрийте дъното на сито, в което изсипете готовото количество от тенджерата. Оставете да се отцеди полученото соево мляко в друг метален съд. Поставете го да се вари за около 5 мин на котлона. В 200 мл вода добавете лимоновия сок. На тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете изстиналото готово сварено соево мляко.

Сместа трябва да постои за около 20 мин. в суроватката, след която я изсипете в в сито с дебел двоен тензух, за да се отцеди добре и покрийте отново с друг тензух или марля.

Тук ще ви е необходимо нещо тежко, което да поставите отгоре, за да се пресова добре. Само след около 20-30 минути вашето тофу ще бъде готово. Съхранявайте го в затворен съд с вода в хладилника.

Насладете се на вашето домашно нискокалорично тофу. Добавете го към различни супи, основни ястия, салати или различни рецепти за тофу.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати