Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Чай от боровинки - защо е полезен

Чай от боровинки - защо е полезен

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Чай от боровинки - защо е полезен

Киселото зрънце, което расте в горите и около блатисти местности, се нарича червена боровинка. Съдържа значително количество витамини, лимонена киселина, както глюкоза и фруктоза. Червените боровинки могат да се ядат просто така, обилно поръсени със захар, също толкова полезно е да ги включвате в лечебни чайове.

Червените боровинки са просто невероятно зрънце, поради което чаят от боровинки е полезен за подобряване на защитните сили на организма и повишаване на имунитета. Чаят с червени боровинки може не само да ви затопли бързо през зимата и да ви помогне да се възстановите по-бързо, но е ефективен и в жегата - перфектно охлажда и освежава.

Ползите от червените боровинки

Червената боровинка е уникален продукт с добър химичен състав: лимонена, оксалова и янтарна киселини, пектин. Зрънцето е богато на витамин С, както и на витамини от група В (рибофлавин, ниацин, тиамин, фолацин), К, Е, РР, А, макро- и микроелементи: калций, желязо, натрий, фосфор, селен и други. Този състав на червените боровинки да се използват за борба с широк спектър от заболявания:

Инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;

Противовъзпалителни и антимикробни свойства;

Подобряване състоянието на устната кухина - предпазване от кариес до гингивит;

Укрепване на кръвоносните съдове;

За тонизиращ ефект - в този случай чаят се приготвя от боровинки, мед и шипки;

Подмладяване на кожата, предотвратяване на ранни бръчки;

Ускоряване на усвояването на храната, лечение на състояния, придружени от подуване на корема;

Боровинките са много полезни

Чаят от боровинки е лек за настинка. Киселата напитка насърчава подобреното изпотяване и спомага за понижаване на температурата.

Противопоказания на чая от червени боровинки

Червените боровинки съдържат много киселини, зрънцето има специфичен вкус, така че трябва внимателно да се приема от хора, страдащи от следните заболявания:

- рефлуксен езофагит;

- гастрит и заболявания, придружени от киселини в стомаха;

- възпаление на лигавицата на гърлото, в този случай червените боровинки могат да причинят дразнене, болка;

- алергични реакции към червени зеленчуци и плодове.

Внимателно е необходимо да давате боровинков чай на деца, които все още не са навършили 3 години.

Рецепта за чай от червена боровинка с джинджифил

В допълнение към очевидните ползи за повишаване на имунитета този чай дава чудесна и хармонично усещане, освежава и ободрява!

Червени боровинки

Какво ви трябва:

Корен от джинджифил - 1 см

2 с.л. чай (черен или зелен)

2 с.л. Червени боровинки

Канелена пръчка

Мед

Как да готвим:

1. От измитите червени боровинки правим пюре (можете да използвате блендер, или просто да смачкате плодовете с лъжица).

2. Залейте ги с вряща вода и добавете джинджифил и канела.

3. Покрийте и изчакайте около 5 минути.

Това е! Най-полезният чай от червена боровинка за имунитет е готов! Сега можете да го разлеете в чаши и да добавите мед на вкус. Насладите на неустоимия аромат и безценен ефект на този ароматен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest