gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да избираме кашкавал

Как да избираме кашкавал

Как да избираме кашкавал

Кашкавалът е много ценен на българската трапеза. Той присъства на масата в най-различни форми. Добавяме го към празнични плата, принцеси с кайма, студени сандвичи и какви ли не ястия. Но именно качеството на млечният продукт е гарант, че блюдото ни ще се получи вкусно и с привлекателен външен вид.

На пазара се предлагат всякакви имитиращи продукти, напомнящи кашкавал. При готвене обаче лесно ще разберете, че те нямат нищо общо с жълтото сирене.

Изборът на качествен кашкавалсред голямото разнообразие, което има на пазара не е лесна задача. Невинаги по-скъпият е по-качествен, и човек трябва да познава основните характеристики на кашкавала, за да направи правилният избор.

Най-важното при избора на кашкавал е той да бъде узрял. Периода му на зреене е около два месеца. През първите 5 дни кашкаваленият продукт е твърд, но той не се усвоява добре от човешкия организъм, защото е източник на млечния белтък казеин. При зреенето се наблюдава бавно разграждане на казеина.

Кашкавал, който не е добре узрял, се характеризира с киселееща нотка. Освен това той не може да се нареже добре, стои като дъвка и се размазва по остър нож.

Качествен кашкавал

Ако вземем заедно един добре узрял и един недоузрял кашкавал, ще ни направи впечатление, че първият е едноцветен, а при втория има ивици. Ако в опаковката на млечния продукт се наблюдава тъмна течност, която стои мътна, това не говори добре.

Основният начин при дегустация да се усети че кашкавалът не е узрял, е ако скърца между зъбите, не се усеща като хомогенен, стои на трохи, и не се разтапя приятно като масло.

При термична обработка добре узрелият кашкавал получава кафяви кръгчета, започва да мирише на масло, стои стегнат, разтича се малко, но не се разтопява напълно, както неузрелия.

Наличието на палмово масло в кашкавала може да се установи, когато се разреже с добре изстуден нож. И ако има растителни мазнини, те полепват по острието, а млечните не.

Палмовото масло се отличава с ненаситени мастни киселини, а животинското наситени. При стайна температура първите са почти течни, докато вторите са твърди.

При избор на кашкавал е важно и хранителният продукт да няма лош мирис, странни шупли, отчетливо горчив или киселеещ вкус. Петна по кашкавала също не говорят добре за него.

Истински кашкавал

Както вече споменахме, високата цена на кашкавала не е гарант за неговото качество. Но все пак не можете да очаквате, че продукт от най-нисък ценови клас ще има натурални съставки. Съветваме ви да изпробвате различни марки, когато търсите качествен кашкавал.

А намерите ли най-подходящият продукт за вас, спокойно можете да приготвяте кашкавал пане, кашкавал на фурна, или кашкавалени хапки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати