Защо да ядем къри

Защо да ядем къри

Както знаем, кърито е част от индийската кухня. Неслучайно индийците живеят много дълго. Тяхната кухня и култура са пълни с полезни билки и подправки. Въпреки че се използва в индийската кухня, кърито е част и от Южноазиатската кухня. То е смес от подправки.

В състава на кърито влизат следните подправки: куркума, кориандър, кимион, червен пипер и сминдух. Може да се добавят също и джинджифил, черен пипер, канела, кардамон, резене, индийско орехче, карамфил. Всички изброени подправки, влизащи в състава на кърито са изключително полезни.

А смесени заедно, представете си какви ползи имат за нашето тяло. Най-важната съставка на кърито обаче е куркумата. Тя има хубав аромат, но не толкова хубав вкус и за това се добавят и други билки и подправки към кърито. Ползите от кърито са научно доказани.

Сега ще ви разкажем не само за какво може да се използва тази подправка, но и какви ползи има тя за нашето здраве. Листата от къри много често се използват, когато имаме нужда от грижа за косата. Това е така, защото в състава на листата от къри има антиоксиданти и аминокиселини.

Ако искате да си направите маска за коса, то ви трябват само няколко листа къри и малко кисело мляко, които да разбиете до получаването на паста. Така получената паста се нанася върху косата и се оставя да престои половин час, след което косата се измива.

Това помага при косопад и подмладява фуликулите на косъма. Има доста хора, мислещи, че листата от къри просто придават вкус на тяхната храна. Но има и много други причини да употребяваме този продукт.

Къри сос

Кърито много помага при контролирането на диария. Кърито помага също на стомашно-чревния тракт.

Кърито има и антиоксидантни свойства. В листата от къри, както и в подправката има витамини като А, В, С, Е, които много помагат да се редуцира окислителния стрес и помагат за премахване на свободните радикали от нашето тяло.

Листата от къри и подправката къри са идеални за добавяне към различни пикантни ястия, яхнии, пюрета, разядки и зимни супи. Идеален вариант е при приготвяне на вегетариански ястия. Отлично овкусява вегетариански кюфтенца, както и оризови кюфтета.

Кърито помага изключително много при контролирането на диабета, това е може би една от най-важните му ползи. Кърито помага също и при ракови заболявания като левкемия, рак на простата и колоректален рак.

Кърито също има свойството да понижава нивото на лошия холестерол. Кърито помага, както казахме и за растежа на косата. Къри на прах, което се смесва с масло и се нанася върху косата, помага за нейния бърз растеж. Кърито помага и за подобряване на зрението.

Също така защитава черния дроб от свободните радикали, както и от вируси и бактерии, които могат да причинят инфекция на черния дроб. Веществата, намиращи се в кърито са: въглехидрати, фибри, калций, фосфор, желязо, магнезий, мед и други.

Къри на прах

Други съставки на кърито са витамини, никотинова киселина, антиоксиданти, аминокиселини, гликозиди и флавоноиди. Също така в кърито и в неговите листа няма абсолютно никакви мазнини. Ако имате листа от къри и искате да ги превърнете в прах, то ще ви трябват тиган и щипка сол.

За тези цел трябва да загреете листата от къри в тигана, докато не започнат да покафеняват. Но е важно да не ги прегорите. След това може да ги смелите в блендер.

Вече знаете защо да ядете къри. То е ценен гост във всяка кухня. Не пропускайте да го добавите с постна леща или пък оризови ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest