Касия - що е то?

Приложения на касията
Снимка: bringthetruthCom

Чували ли сте някога за растението касия? А знаете ли какво представлява то? Касията е вид канела, която се отличава по няколко причини от нейната роднина - цейлонската канела. Растението се използва предимно в кулинарията, но намира голямо приложение и в козметичната индустрия – под формата на маски и бои за коса.

В тази статия ще имате възможността да откриете повече информация относно произхода на растението касия, с какво се различава от цейлонската канела и какви са неговите приложения и ползи за човешкото здраве.

Касията е вечнозелено дърво, чиито корени тръгват от Югоизточна Азия и южен Китай. Може да порасне до петнадесет метра, като е лесно разпознаваема на външен вид – сива кора и твърди, продълговати листа. През своя по-ранен период те имат интересен червеникав цвят.

Могат да бъдат открити повече от 400 вида касия по света, като много от тях биват използвани в различни индустрии. Можем да срещнем растението и в медицината, тъй като то притежава антибактериални свойства.

Приложения и ползи за човешкото здраве

Едно от най-разпространените приложения на касията е в козметичната индустрия. Тя се използва за направата на различни бои и маски за коса. Прахът на касията е чудесен за подсилване, заздравяване и хидратация на нашата коса. С него по естествен път може да бъде възстановена цъфтяща и изтощена коса.

Освен с лечебни свойства, касията изпълнява функциите и на боя или оцветител за коса. В комбинация с оцет и лимонов сок, тя изсветлява косата и ѝ придава нежни златисти оттенъци. Всичко зависи от податливостта на косата – колко време ще се задържи и дали ще се получи желаният цвят.

Касията има ценен състав, в който влизат витамини от групите A, B, E, C и К. В нея има голямо съдържание на желязо, както и калций, натрий, магнезий, селен и др. Тя е известна и с наличието на различни фибри като тианин, гума, кумарин, етерични масла и т.н.

Растението действа стимулиращо на човешкия мозък и помага при депресия и проблеми с концентрацията и паметта. Влияе противовъзпалително на организма, като стимулира имунитета и намалява вероятността от появата на ракови образования.

Касията е изключително растение, което намира различни приложения в живота на хората. Наред с всички полезни негови свойства, то е идеално допълнение към вашето ястие или грижа за коса. Винаги консумирайте в умерени количества!

Касия или цейлонска канела – каква е разликата?

Касия - що е то?

Съществуват много спорове относно оригиналната канела, за която се смята цейлонската такава (Cinnamomum verum). Вкусът ѝ е сладък и деликатен, а цветът на кората ѝ варира между бежово и светлокафяво. Касията има изключително наситен сладникав вкус, който граничи с пикантното. Цветовете ѝ най-често са от тъмнокафяви до червеникави.

Основната разлика между двете е в процентното съдържание на веществото кумарин. Това е и причината Европейският съюз да ограничи количеството на внасяната канела в много държави.

Кумаринът е вещество, което може да бъде опасно за човешкия организъм, ако се използва в големи количества. Той може да разреди нашата кръв и да навреди на черния дроб, сърцето, бъбреците и т.н.

Количеството кумарин в цейлонската канела е много по-ниско от това в касията. Когато закупувате канела от магазина и я употребявате често в значителни количества, винаги обръщайте внимание на нейния произход и дали е оригинална. Ще познаете качествената канела по по-високата цена, която със сигурност ще бъде оправдана.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати