Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за слънчогледовото олио

Всичко за слънчогледовото олио

Всичко за слънчогледовото олио

Много хора отричат слънчогледовото олио, но то е най-известната и разпространена мазнина в нашите домове. Използваме го за пържене на мекички например, за приготвянето на тиганици и какво ли още не. Слагаме го при месене на домашни баници със сирене, тестени закуски, тутманици и какво ли още не.

Знаем ли обаче какво съдържа слънчогледовото олио, как се прави, какви са неговите ползи и вреди. Сега ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Олиото е навсякъде около. Някои хора смятат, че е вредно и "страшно" и го заменят със зехтин, това обаче не е точно така. Ако във вашата диета олиото е единствената мазнина, от която си набавяте есенциални мастни киселини, то олиото изобщо не е вредно, даже напротив. В България олиото е най-известният източник на мазнини, след маслото, разбира се. Както знаем слънчогледовото олио се извлича от слънчогледовите семки. В света слънчогледът е една от най-известните маслодайни култури, след от соята и рапицата.

Едни от най-големите производители на олио са Китай, Русия, Аржентина, Франция, Украйна, Австралия. Факт е, че България е една от най-важните държави в Европа, която разполага с много сортове слънчоглед. Историята на маслодайния слънчоглед започва в Северна Америка. От там слънчогледът е пренесен в Европа като вид декоративно растение в ботаническата градина в Мадрид през далечната 1510 година. Русия първа го използва за извличане на масло през XIX-ти век. В България, слънчогледът попада след Освобождението.

Ползи на слънчогледовото олио

В 100 % мазнина се съдържат:

- От 48 до 74% линолеична мастна киселина, която е основната омега-6;

- От 14 до 17% олеинова киселина, която е основната омега-9;

- От 4 до 9 % палматинова мастна киселина;

- От 1 до 7 % стеаринова мастна киселина.

Олиото се прави от слънчоглед

Сами можете да видите, че олиото е източник на омега-6 и омега-9 мастни киселини. За да имаме баланс в приема на есенциални мастни киселини, е много важно да следим какво е количеството им в бутилката олио, която сме купили. Слънчогледовото олио съдържа голямо количество лецитин и витамин Е. Лецитинът помага за по-доброто функциониране на клетките, защото осигурява материал за клетъчните мембрани, а витамин Е от своя страна действа като антиоксидант, освен това подпомага имунната и сърдечно-съдовата система.

Продукти от слънчогледови семки:

1. Натурално, нерафинирано, студено пресовано слънчогледово олио - За извличането на този вид олио биват използвани пресовани семки, заедно с техните обвивки. Този тип олио съдържа много витамин Е, омега-6 и омега-9 мастни киселини. В него не се съдържат токсични киселини от химични обработки, защото в процеса на неговото производство не се използват такива. Този вид олио се използва най-често в студената кухня - за различни салати, зеленчукови джобове, или се слага към храни, вече преминали термична обработка, но след като са вече изстинали;

2. Рафинирано олио /единично, двойно рафинирано и др./- Това олио се прави като се извлича по химичен път от сушени или изпечени семена. Този вид олио е рафинирано няколко пъти, в следствие на което в него не са останали никакви протеини. Качеството на този вид олио се познава по факта, колко остатъчни киселини има в него, след като е филтрирано. Колкото по-малко са те, толкова по-малко е вредно и съответно цената му е по-висока. Фактът, че с рафинираното олио пържим и печем, не го прави вредно. Вредно го прави термичната обработка, на която е подложено, защото тогава есенциалните мастни киселини се насищат и окисляват.

3. Растителен маргарин, хидрогенизирани масла - В България напоследък станаха много известни така наречените "безхолестеролни маргарини" / хидрогенизирани масла/, от които уж не се пълнее, защото съдържали едва от 30 до 70 % мазнини. Но и техният състав е според.

Хранителен състав на слънчогледовото олио:

В 100 грама продукт се съдържат:

Олио

Вода - 0%;

884 ккал;

Белтъци - 0 грама;

Мазнини - 100.00 грама;

Въглехидрати - 0 грама;

Фитостероли - 100 мг;

Захар - 0 грама;

Фибри - 0 грама.

Ползи от слънчогледовото олио:

1. Олиото има антимикробен ефект- Смята се, че ако олиото бъде нанесено по кожата, може да намали значително риска от инфекции;

2. Олиото влияе на баланса на есенциалните мастни киселини в нашето тяло, като му доставя омега-6 и омега-9 есенциални мастни киселини;

3. Ако го консумирате, си набавяте фосфолипиди;

4. Обогатява храната, приготвена с него с витамин Е.

Вреди от олиото

1. Ако се консумира в големи количества или като основен източник на мазнини, влошава омега 3-омега и омега-6 баланса на есенциални мастни киселини, което може да вреди на имунната система;

2. Ако се използва рафинирано олио, преминало термична обработка, това увеличава риска от появата на тумори и други злокачествени образувания, защото в него се съдържат химични замърсявания, защото както казах при термична обработка линолеичната и олеиновата киселини се окисляват;

3. Маргаринът значително "помага" за натрупването на трансмазнини в нашия организъм, което води след себе си много лоши последствия, най-вече се увеличава риска от заболяване като атеросклероза;

4. Ако приемате гранясало олио, тогава може да се отровите с афлатоксини;

Избор на олио

Избор и съхранение на олиото

- Когато търсите слънчогледово олио в магазина, гледайте да е студено пресовано с етикет, който показва произхода и състава на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини за 100 мл продукт;

- Ако искате да си купите маргарин, гледайте на етикета дали има гаранция за това, че в него не присъстват трансмазнини.

- Студено пресованите и хидрогенизираните слънчогледови продукти, задължително се съхраняват в хладилник;

- Рафинираното олио се съхранява на сухо и хладно място.

Как може да използваме слънчогледовото олио?

Най-добрият начин да използвате слънчогледовото олио е да овкусявате с него свежи салати и ястия, най-вече в студената кухня. Добавяйте го и към ястия, които са минали вече термична обработка, но чак след като са вече изстинали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest