Иван чай - най-здравословният чай на света

Иван чай -  най-здравословният чай на света

Иван чай е странно име за добре познатата ни напитка, приготвяна от различни билки. От названието веднага става ясно, че това е руски чай, а легендата разказва, че е кръстен на някой си Иван, който често бил виждан да бере този вид тъмно розова билка, облечен в червеникавата си рубашка. Така чаят получил името му.

Всъщност става въпрос за растението теснолистна върбовка, на латински Chamerion angustifolium, наричана също и Копорски чай, защото е разпространен в село Копоре край Санкт Петербург.

Напитката е много древна и е тази, която руснаците приготвят в самоварите си. Традиционно я пиели славяните на север още от ХІІІ век, когато я смятали напитка, даваща сила на мъжете. Това е истина, защото Иван чай е силна билка при терапия на простатата.

Днес този чай е широко известен и търсен Европа, затова заема едно от челните места в износа на Русия. У нас върбовката вирее по високите места на Рила, Пирин и Витоша, защото е сред студенолюбивите видове. Освен като чай, може да консумира като зеленолистно растение към салатите, смутитата, супите и дори омлетите.

Това силно растение има способност да залесява пострадали при пожар места и затова го засяват най-напред на опустошени почви. Познато е обаче като най-здравословният чай в света и това е напълно заслужено признание, което растението си е извоювало.

Полезните му въздействия са направо безкрайни. Витамин С в него е 6 пъти по-добре представен, отколкото в лимоните. В състава му влизат също и други витамини, основно от група В и витамин А.

Дъбилните вещества, пектините и флаваноидите са безценни съставки в него, а желязото, мангана, никела, молибдена, титана, бора и медта са представителите на микроелементите. Калият, натрият, калцият, магнезият, цинкът, фосфорът и литият са също силно представени.

Иван чай

Наричат Иван чай също медоносна трева, защото всяка цветче дава по 25 милиграма нектар. И тези съставки имат невероятни ползи за всички органи и системи. Чаят действа оздравително и тонизиращо и засилва жизнените сили на тялото.

Противовъзпалителното, болкоуспокояващото, антисептичното му действие нямат аналог сред другите видове от тази напитка. Препоръчва се при язва, гастрит, колит, за заздравяване на раните и като успокояващо средство за нервната система. Премахва главоболието, помага при разнородни оплаквания - анемии, херпеси, респираторни проблеми, кожни възпаления.

Препоръчва се да се пие Иван чай след залез като помощ за организма да се справи с болестите, като намалява сърцебиенето и кръвното, засилва съпротивителните сили, удължава активността на тялото.

За приготвяне на знаменития чай се използва наземната част на билката. Върхове и млади стръкове участват в състава на суровината.

Лековитият Иван чай се прави от 2-3 супени лъжици суровина в литър вряла вода. Запарката престоява 30 до 40 минути. Може да се повтори запарването. През лятото се прибира в хладилник и се пие като студена напитка. Лечебните му свойства се запазват 3 дни след приготвянето му. Тъй като не съдържа кофеин, няма ограничения в количеството чай за ден.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати