Кога се пие чай от копър?

Кога се пие чай от копър?

Foeniculum vulgare е латинското име на една много добре позната у нас подправка - копър. Тя се използва както за придаване на специфичен аромат и вкус на различни ястия, така и като добавка при консервиране на хранителни продукти и меса.

Освен тези кулинарни достойнства копърът има и лечебни свойства, които му отреждат място сред полезните билки у нас. Всички части на Foeniculum vulgare влизат в употреба във фармакологията, но все пак полезните биологично активни вещества са най-вече в семето на копъра.

Само в 100 г семена копър може да се намерят около 30 процента от нужните ни за деня витамини от група В - В1, В2, В3, В6. Дозите на витамин С също не са за подценяване. Микроелементите също са добре представени в копъра, като в 100 г от него ще намерим абсолютно цялото необходимо количество на едни от най-важните микроелементи. Калият, желязото, манганът, магнезият, фосфорът, цинкът и калцият, нужни ни за един ден, се съдържат в 100 г копър на семена.

Освен това в него има и полезни вещества, като някои гликозиди, които лесно преминават при нагряване в чашата чай от копър.

Благодарение на богатия си химичен състав копърът е полезен има благотворно въздействие върху редица биохимични процеси в организма. Той действа добре при дисменореята (болезнената менструация), нормализира перисталтиката на червата и прочиства коремните органи от газове. Има антиспазмолитично действие и влияе добре при колики на бебетата и болки в корема при възрастни.

Чай от копър при болки в стомаха

Най-често от всички части на растението с лечебна цел се използват семената от копър. При респираторни заболявания се пие чай от копър. Той затопля и подпомага отхрачването. Има и способност да регулира кръвната захар, заради което се препоръчва на диабетици. Могат да го ползват с успех кърмещите жени, защото увеличава лактацията.

С чай от копър се стимулира апетитът, ускоряват се метаболитните процеси и се успокоява стресът.

Като цяло чаят от семената на копъра няма противопоказания за употреба. Може да се дава и на кърмачета под формата на капки, за облекчаване на коликите. Само бременните и жените с хормонални проблеми не са сред подходящите групи, които могат да пият чай от копър, защото в него има съставки, имитиращи действието на естрогените, и могат да го засилят.

А за да вкарате в менюто си повече копър, изпробвайте някоя вкусна салата Снежанка и вижте още от ползите на семената от копър.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати