Пчелна пита - за какво се консумира?
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пчелна пита - за какво се консумира?

Пчелна пита - за какво се консумира?

Пчелна пита - за какво се консумира?

Всички знаем колко безкрайно много подсилващи свойства имат медът. Медените пити, от своя страна, също има някои незаменими ползи, за които е хубаво да знаете. Пчелите ги произвеждат в кошерите си, като те са съставени от пчелен восък и се използват за съхраняване на мед, който е в най-чистата си и сурова форма.

Пчелните пити имат много ползи за човешкото здраве. Те са подходящи както за укрепване на имунната система, така и за подобряване на енергийния баланс и набавяне на ценни антиоксиданти, минерали и аминокиселини.

Пчелният восък съдържа дълговерижни мастни киселини и алкохолни съединения, които са полезни за сърдечната система и съдействат за намаляването на нивата на вредния холестерол. От друга страна, тези алкохоли нормализират функцията на черния дроб при натрупването на излишни мазнини в тялото.

Антиоксидантното действие на този натурален природен продукт помага за справяне с вредните токсини.

Пчелната пита, както и медът и пчелният прашец, съдържа вещества, които засилват имунитета и помагат за по-бързото преодоляване на досадните настинки и вирусни инфекции, затова е задължително я добавете към списъка с имуностимулиращите продукти.

Пчелна пита

Набавете си буркан с мед, в който има пита. Вземете малко парче от нея и го дъвчете в продължение на няколко минути, след което изплюйте восъчния остатък. Правете това 3-4 пъти дневно.

Според различни специалисти редовното дъвчене на пчелна пита е ефективен метод за добрата орална хигиена и дезинфекция - по този начин се почистват зъбите, венците и се премахва натрупана плака.

Сезонните алергии могат да бъдат изключително неприятна част от нашето ежедневие. Медената пита има положително действие за облекчаване на някои от най-характерните симптоми - хрема, сълзене на очите и кихане. Дъвчете парченца пита още преди да е започнал алергичният сезон.

Липсата на енергия има значителен ефект върху дейността на човешкото тяло. Антибиотичните свойства на тази пита подобряват храносмилането, спомагат за прочистването на кръвоносните съдове и осигуряват голямо количество енергия.

Восъкът има благоприятно действие при язви или колити, тъй като спомага за правилното функциониране на двигателната и отделителната активност на стомаха. Тогава останалото парче восък в устата трябва да се преглътне внимателно, но преди това е добре да се консултирате с лекар.

Пчелно млечице

Освен мед пчелните пити съдържат още пчелен прашец, пчелно млечице и прополис.

Пчелният прашец е продукт с растителен произход, който съдържа редица хранителни вещества и активни елементи, които подобряват тонуса и подсилват имунитета ни.

Пчелното млечице е богато на витамини и протеини и служи за храна на пчеличките в кошера. То подсилва организма и действа доста добре върху състоянието на кожата и косата.

Антибактериалното и антиоксидантното действие на прополиса спомагат при настинки, инфекции и рани. В него се съдържат големи количества етерични масла и смола.

Въпреки редицата полезни действия не забравяйте да консумирате тези продукти в умерени количества.

Вижте още как да замените захарта с мед и изберете някоя от тези лечебни рецепти с мед.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати