Дория - западна храна в японски стил

Дория - западна храна в японски стил

Дория е традиционно японско ястие от сорта на оризовите запеканки с кремообразен бял сос. На пръв поглед може да прилича много повече на Огретен, отколкото на някакво японско ястие. Все пак Дория е създадена в Япония и е много популярно ястие, обичано както от децата, така и от тинейджъри и възрастни.

Кога е създадено Дория?

Дория е изобретена от един швейцарски готвач на име Сали Вейл, който е работил в ресторант, намирал се в един хотел на име Йокохама Ню Гранд в Япония през 30-те години на 20 век. С други думи - това е западна храна в японски стил. Когато чух за това ястие, в началото мислех, че Дория е италианско ястие, но очевидно не е!

Оригиналната версия на Дория е обикновено ризото, покрито със сос бешамел и изпечено във фурната. Дория често се сервира от години в много старомодни кафенета, които се наричат Кисатен, в чиито менюта има и ястия като Огретен от макарони и Спагети Неаполитана.

Това е любимата храна на ученици, които отиват в Кисатен след училище, или за работници, тръгнали обядват. Преди масивните хранителни вериги и масовите кафенета да отвлекат вниманието, в градовете в Япония културата на Кисатен заедно с Дория процъфтява през 70-те и 80-те години на 20 век.

Днес Дория все още е популярно и основно ястие на много места, като специалитетът често се предлага в семейните ресторанти. Това ястие може да се яде както на обяд, така и на вечеря.

Приготвяне на Дория

Дория - западна храна в японски стил

Има много рецепти на Дория, но не всички за еднакви или правилни. Някои използват само запарен ориз с кремообразен сос, други използват Пилаф. В това оризово ястие вместо морски дарове може да се използва пилешко или смляно говеждо месо.

Можете да експериментирате какво ви харесва, когато го правите у дома. Сиренето може да бъде заменено с моцарела, пармезан или друго вид сирене или кашкавал по ваш избор.

И ако не можете да опитате Дория в някой японски ресторант, то винаги може да си го приготвите вкъщи.

За да ви вдъхновим, разгледайте тези комбинации за ориз на фурна или месо с ориз.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати