gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Липов мед - лековити свойства и ползи

Липов мед - лековити свойства и ползи

Липов мед - лековити свойства и ползи
Снимка: Росица Петрова

Медът е един от първите природни продукти, открити и използвани от човека. Той е единственият природен дар, който получаваме в напълно готов за консумация вид. Медът има силни терапевтични свойства, дължащи се на ефектите на природния антибиотик, идващи от тялото на пчелите, естеството на захарите и присъствието на пчелния прашец и пчелното млечице в него.

Медът има своите видове и всеки от тях има специфични лечебни качества. Видовете мед се различават и по състава, аромата, вкуса и цвета си. По-светлите видове са по-лесно смилаеми и са по-подходящи за децата. Тъмните имат високо лечебен ефект, защото съдържат по-голямо количество минерални соли. Те се използват успешно при хроничните заболявания.

Към основните видове мед, познати с лечебните си качества, са числи липовият мед. Той е по-рядко срещан в чист вид и се добива по-трудно, защото масивите с липи не са големи у нас, а периодът на цъфтежа е строго ограничен в определен период. Често пчелите събират прашец и от други растения и затова най-често липовият мед съдържа и други примеси.

Как да разпознаем истинския натурален мед от липа?

Липовият мед има светъл, почти бял цвят, силно прозрачен е, понякога има цвят на светъл кехлибар, много по-рядко се среща в зеленикаво или светло жълто. Най-лесно се разпознава по аромата. Ухае силно и нежно на липа и има разпознаваем вкус, твърде специфичен.

Неговите лечебни свойства се дължат на състава му. Съдържа ефирни масла, сред които се открива фарнезолът, придаващ характерния за този вид мед аромат. Действието на това вещество е насочено към нервната система, на която оказва успокояващо влияние. Той е добър антисептик, заради което самият мед има лечебен ефект.

Липовият мед помага при пристъпи на кашлица и като успокояващо средство при безсъние.

Липов мед
Снимка: Илиана Първанова

Лекува бронхити, успокоява астматични пристъпи. Има отхрачващо действие и се препоръчва при настинка и грип.

Медът от липов цвят е полезно средство е за прочистване на болни бъбреци.

Ефектът на липовия мед при лечение на изгаряния и гнойни рани е широко известен.

Много ефикасно лекарство е при болен черен дроб.

Лечебните свойства на липовия мед са многопосочни и затова когато се говори за лечение с мед, обикновено се има предвид точно мед, събран от цвета на липите.

Вижте още за вълшебната сила на липата и как се прави полезен липов чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати