Ако спрете да ядете хляб, това ще се случи с тялото ви

Ако спрете да ядете хляб, това ще се случи с тялото ви

Ако спрете да ядете хляб, това ще се случи с тялото ви

Хлябът е основна храна на българската трапеза от незапомнени времена. Съществуват безкрайно много народни мъдрости за за насъщния. Хлябът винаги е бил на почит у нас, но днешните представи за здравословно хранене все по-решително го изключват от менюто.

Много хора повярваха на специалистите по здравословно хранене и изключиха хлебните изделия от диетата си, споделяйки какви промени са настъпили в тялото им, след като са спрели да консумират хляб.

Ето най-важното от положителните въздействия, които се установяват след спиране на консумацията на бял хляб и продукти от бяло брашно.

Загуба на килограми следствие на водата

Бялото брашно съдържа много въглехидрати. Когато хлябът бъде премахнат от диетата, теглото пада. Това не става моментално, а е постепенен процес.

Най-напред се губи задържаната вода от организма. Тялото ни има склонност да складира въглехидратите, които постъпват, като гликоген, млечна киселина с високо съдържание на вода и тялото ни се освобождава най-напред от нея.

Изчезва чувството на глад

Полезен хляб
Снимка: Йорданка Ковачева

Въглехидратите, които са в белия хляб, биват обработени в тялото и това повишава нивата на кръвна захар. После те също толкова бързо спадат. Поради това гликемичният индекс на хляба е по-висок дори от този на шоколада. Резките промени се усещат в апетита. Чувството на глад ни преследва, но всъщност тялото ни няма нужда от храна. Ако спирането на хляба е проблем, неговата алтернатива - пълнозърнестият хляб, ще реши проблема, тъй като регулира захарта в кръвта.

Повече енергията и подобряване на храносмилането

Белият хляб не съдържа фибри, както пълнозърнестият, за да помагат на храносмилателната система да функционира нормално. Това означава, че ако вече не консумираме бял хляб, храносмилателният тракт ще работи в по-добър синхрон. Черният хляб успешно може да замени белия и проблемите с червата ще изчезнат.

Добре известно е, че горивото за мозъка ни са точно въглехидратите. Качествената и здравословна храна гарантира нормалната мозъчна функция. Ако това условие не е изпълнено, ще усетим реакциите на тялото чрез чувството за умора, което ще ни преследва.

По-красива кожа

Ако спрете да ядете хляб, това ще се случи с тялото ви

Белият хляб не съдържа хранителни вещества. Липсата на витамини и минерали води до преждевременно стареене. Със спирането на белия и замяната му със здравословни алтернативи кожата се насища с хранителни вещества, които я поддържат млада и свежа. Тя се изчиства от акнето, което се появява поради наличието на въглехидрати в бялото брашно, повишаващи себума в нея.

Тялото се лишава от безполезен продукт

Пшеницата е богата на хранителни вещества, но в процеса на обработка те се стопяват до 30%, които са активни само 2 седмици. Годността на брашното, от което се произвежда хлябът, е 12 месеца, така че в продукта няма нищо полезно за тялото. Този продукт няма вкус и затова не влияе на вкуса на други храни, които се консумират с него, но не ги и подобрява вкусово.

Без кожни обриви

При консумацията на бял хляб и други изделия от бяло брашно най-честата реакция към глутена са кожните обриви. Глутенът не се изхвърля от тялото, а остава по чревните стени и така нарушава функцията на червата. Липсата на хранителни вещества заради невъзможност да се усвоят трябва да се потърси в диетата, преди да се започне третирането на обривите по кожата.

За да се храните здравословно, вижте как да си направите домашен хляб с квас. Добра алтернатива на белия хляб с рафинирано брашно са и тези рецепти за кето хляб.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати