Храните, които подобряват женското здраве

Храните, които подобряват женското здраве

Потребителската кошница с храни, поддържащи мъжкото и женското здраве е различна. Учудващо, но женската потребителска кошница е от 2 до 3 пъти по-скъпа от тази на мъжа.

Този интересен факт се дължи на особеностите в храненето на жените. Дамите се нуждаят от определен набор от хранителни вещества, важни за женската анатомия. Става въпрос основно за витамини и минерали. От тези групи полезни вещества желязото стои на първо място.

Така се избягва анемията, която е по-често срещана сред женската половина от човечеството. Микроелементът подпомага и работата на цялата сърдечно-съдова система.

Кои храни съдържат желязо и е добре да бъдат включвани в менюто на жените?

Нетлъстото говеждо месо, пилешкият и телешкият черен дроб, мекотелите. Дамите, които искат да избегнат консумацията на месо, може да се обърнат към варива като лещата или растителни храни като спирулината, сусама, морските водорасли. За предпочитане са супа от леща, кафяв ориз, леща яхния, салата с водорасли, лещени кюфтета. Това са полезни храни за жените.

Лещата е полезна храна за жените

Общото здравословно състояние се поддържа на добро ниво с помощта на полиненаситените мастни киселини, каквито се съдържат в мазната морска риба. Те осигуряват нормален синтез на хормоните, поддържат не само женското здраве, но и красотата на кожата и косата.

Във водораслите, калмарите, скаридите има добро количество йод, а това подобрява метаболизма и пази от ракови заболявания.

Синтезът на женските полови хормони се подпомага от лецитина. Това вещество може да се получи от консумация на яйца и растителни масла като слънчогледовото и соевото.

Витамин С е мощен антиоксидант, необходим на тялото на жената, за да го предпази от вирусни инфекции. Друг много важен витамин е Е, от който най-много се нуждаят жените по време на бременността. От спанак, зелени салати, броколи, чушки пшенични зародиши, цитрусови плодове, ягоди, киви може да се събере нужната доза от витамин С. Те са задължителни храни за женското здраве.

Храни за бременни

Нуждата от фолиева киселина е известна на всяка бъдеща майка. Тя се попълва от храни като черен дроб, орехите, лешниците и изварата.

Пълнозърнестите храни от рода на киноата, кафявия ориз, пълнозърнест хляб се препоръчват заради съдържанието на фибри. Полезни са за всички дами, но задължителни за тези от тях, които страдат от проблеми с храносмилането.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати