Да проверим годността на яйцата в домашни условия

Годност на Яйца

Топлите дни през летните месеци са предпоставка за по-малката трайност на продуктите, които пазаруваме. Макар и затворени в хладилника топлият въздух бързо нахлува при отварянето на неговата врата.

Яйцата са една от рисковите храни при по-високи температури. Ако искате да запазите трайността им максимално дълго, следвайте нашите съвети. Преди това обаче проверете сами, в домашни условия, колко евентуално е трайността на яйцата във вашия хладилник.

За целта са ви необходими единствено готварска сол и вода. Разтворът за изпитване годността на яйцата се приготвя, като разтворите 100 грама готварска сол в половин литър хладка вода.

Наблюдавайте внимателно позицията на кокошия продукт в разтвора – ако яйцата са пресни, те плавно ще потънат на дъното и ще останат там. Старите и застояли яйца изплуват на повърхността на водата.

Няколко хитри съвета могат да ви помогнат да запазите трайността на яйцата си за по-дълго или пък да ги консервирате. Това е отлично решение, ако сте предвидили няколкоседмична отпуска извън града, а в хладилника ви все пак непредвидено са останали яйца.

Яйца

Парафинът е ваш верен съюзник, ако искате да увеличите трайността на продукта. Най-напред трябва да почистите внимателно всички яйца, след което да ги потопите в стопения парафин.

След тази процедура ги наредете с острата част надолу в подходящ съд или картон за яйца. Половин килограм парафин е абсолютно достатъчен за овалване на 150 яйца, което означава, че 100 грама ще ви стигнат за около 30 броя.

Интересен метод да консервирате яйца е като използвате кислородна вода. Нужен ви е 5-процентов разтвор от кислородна вода, в който да потопите пресните яйца.

Добре затворени те могат да се съхранят в продължение на няколко месеца. След 7-месечно съхранение на тъмно яйцата напълно запазват вкусовите си качества и по нищо не отстъпват на пресните.

Ако искате да придадете на яйцата един по-различен и интересен вкус, пробвайте следната малка хитрост. В съд с капак наредете няколко броя заедно с пресни листа от целина, копър или дори някоя подправка и мерудия по ваш вкус.

Оставени за няколко дни сред зелените дарове на природата, яйцата придобиват по-пикантен вкус, тъй като поемат през порите на черупките си аромата на съответните подправки.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Илияна Димова
Полезни съвети, но няма ли да повлияе на вкуса кислородната вода, не прониква ли през порите на яйчените черупки
0
0
Дидо
Дидо
15.05.2012 22:11
Много полезни съвети,супер сте !
0
0
desislava paneva
desislava paneva
09.05.2011 21:02
Страхотен сайт. Много интересни, полезни съвети за млади домакини като мен, далече от БГ. П.П. Не намерих рецепта за супа от лапад.
0
0