Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с маруля?

Какво да сготвим с маруля?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Какво да сготвим с маруля?

Марулята е популярен листен зеленчук, който е много популярен на балканската трапеза и по традиция хапваме в сурово състояние. Свежите марули са основен компонент на класическите пролетни и великденски салати. Ползват се също и за гарнитури към хамбургери и дюнери заедно с краставички и домати.

Пролетната свежарка на масата е подходящ зарзават за гарниране на кашкавал пане, скара, печена риба, пълнени картофи и печено свинско.

Рецептите с маруля включват и някои ястия, изискващи термична обработка. Нека видим в кои вкусни гозби можем да добавяме това зелено богатство, съдържащо полезни витамини, минерали, фибри и целулоза.

Пролетни супи

Ако сте се сдобили с 1-2 по-големи букета маруля, можете да ги използвате за направата на всякакви пролетни супи, по подобие на супите от коприва, лапад, киселец. Добавете в рецептата още зелен лук и чесън за повече аромат и богат вкус.

Таратор

Таратор с маруля
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Ако класическият таратор ви е омръзнал, заменете краставиците с нарязана маруля. Добавете и останалите съставки – кисело мляко, копър, чесън, орехи. Тараторът с маруля е свеж и засищащ.

Безглутенов дюнер

Ако предпочитате безглутенови рецепти и кето рецепти, можете да замените питките за дюнери, бурито и такос с големи листа от маруля. Просто вземете едно и го напълнете с любимата си плънка от месо и зеленчуци, след което завийте на руло. Ето че има как да се наслаждавате на любимите си вкусове без угризения, че хапвате тесто.

Сарми с маруля

Сарми с маруля
Снимка: Анелия Цонева

Големите листа от маруля могат да се напълнят с кайма и ориз по подобие на зелеви и лозови сарми, след което да се сварят. Не пропускайте да сервирате и млечен сос към сармите от маруля.

Пролетна баница с маруля

Баницата със зелена плънка винаги е изкушаващо предложение. Този път вместо обичайния спанак добавете задушена маруля с малко зелен лук или праз.

Пролетна яхния с маруля

Яхнията от коприва или киселец не е нищо ново. Но винаги можете да разнообразите пролетните манджи и каши, като добавите към тях и обикновена маруля.

Марулята може да се ползва и само като украса на различни кулинарни предложения. Те се вписва чудесно в празнично плато с мезета, сиренца, пастети, разядки, хапки за гости и мини сандвичи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest