Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Не яжте пресен хляб! Ето защо

Не яжте пресен хляб! Ето защо

Не яжте пресен хляб! Ето защо

Уханието на пресен хляб е несравнимо привлекателно. Асоциираме го с домашен уют и топлина, с вкусни гозби и приятно прекарани моменти на семейната трапеза.

Всеки човек бива омагьосан от аромата, който се разнася от току-що изваден от фурната хляб, и се изкушава веднага да хапне от него. Нещо повече, апетитът за топъл хляб е много по-голям и консумираме значително по-големи количества хляб, когато той е пресен и ухае изкусително.

Апетитът към пресния хляб е подобен на зависимост, заради която и надвишаваме консумацията, която е нормална иначе за нас.

Вкусовото и обонятелното усещане ни подтикват да ядем повече мек хляб. Той ни действа подобно на наркотиците, подобен е на глада за сладко според диетолозите.

Дали обаче прясно изпеченият хляб е полезен за работата на стомаха и оттам за здравето ни? Специалистите по хранене казват, че не е добре да се яде още топъл хляб, колкото и да е примамлива ароматната му коричка. Това важи особено за хора, страдащи от болести на храносмилателната система.

Иначе вкусният и уханен хляб има различна структура и състав, в сравнения с вече престоялия продукт. Пресният хляб се отличава с по-високата си киселинност. Ако в работата на стомашно-чревния тракт вече са настъпили нарушения, храната с по-висока киселинност се отразява зле, обостряйки хронични заболявания от рода на гастрити и колити, както и при язва.

Не яжте пресен хляб! Ето защо

Киселинността на хляба е качество, което търпи промяна с времето. Нужни са поне 8 часа, за да намалее, а най-добре едно денонощие, за да може печените изделия да станат по-малко вредни за стомашно-чревния тракт.

Здравето на стомаха ще се запази, ако заложим на вчерашния хляб или сухарите, игнорирайки пресния и привлекателно ухаещ хляб.

Тези, които предпочитат все пак да хапват хляб, който е приготвен на деня, могат да неутрализират вредните му свойства, като го препекат. Препечена филийка с маслото за закуска или крутони в кремсупата на обяд са здравословната алтернатива, която ще превърне пресния хляб в полезен и за тези, които имат здравословни проблеми, а са изкушени от пресните тестени продукти.

А ако търсите рецепти за здравословен хляб, пригответе кето хляб или пък вижте тази рецепта за диетичен ръжен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest