Черни плодове - кои са полезни и кои опасни за консумация?

черни плодове

Черните плодове са интересно предложение от природата. Те дават специфичен цвят и приятен вкус, но не винаги може да се определи какъв вид плод расте сред зеленината на дървото или храста и това затруднява определянето на качествата на плода.

Черният плод може да бъде много сочен, но не всеки обагрен в черно плод е годен за консумация. В някои от тях има токсини, които могат да предизвикат отравяния.

За неосведомен човек е трудно да се ориентира кое зърно е негодно и кое ядливо само по външен вид. Все пак има някои външни характеристики, които отличават отровните черни плодове от годните за консумация. Можем да се ориентираме по това, че ядливите плодове често биват атакувани от птиците, а отровните са недокоснати.

Повърхността на отровните е лъскава и на външен вид те са по-привлекателни от ядливите, както е при гъбите. Отровните черни плодове имат червеникав оттенък и са по-дребни на размер. Послевкусът им е горчив, докато ядливите оставят сладък или кисел вкус накрая.

Все пак повечето ядливи черни плодове са познати като име и вид на хората. Ето някои от тях и ползите, които носят.

Касис

касисът е полезен черен плод

Познатият с името черно грозде плод съдържа много витамини и полезни с биологичната си активност вещества. В народната медицина то се използва заради потогонните, антисептични, диуретични и укрепващи общото състояние свойства. Вярва се, че укрепва интелектуалните възможности.Най-ценното му качество е, че пречи на образуването на ракови клетки. Приложението му е в конфитюр, за сок, вино, като плодова напитка или за прясна консумация.

Къпини

Този представител на Розоцветните е естествен аспирин, защото представлява един коктейл от витамини. Съдържа също минерали, органични киселини, които укрепват тялото и намаляват захарта в кръвта.

Боровинки

Освен витамините, черната боровинка съдържа и полифеноли, възстановяващи увредени мозъчни клетки. За очни болести се използва екстракт от плода. Зрънцето е лекарство за външно приложение при изгаряния и рани. Конфитюрът, сосовете и станалото известно сладко от боровинки са истинска храна за богове.

Арония

аронията е сред полезните черни плодове

Този черен плод е по-малко известен. Плодът му е голям, сочен и тръпчив и се ползва при високо кръвно, при болести на щитовидната жлеза и лъчева болест. Подходящ е за вино и освежаваща напитка.

Черница

Изключително сочните плодове на черницата се използват за конфитюри, меласа, а също и за директна консумация. Плодът подпомага обмяната на веществата и образуването на кръв. Притъпява апетита и засилва общото състояние.

Кучешко грозде

В прясно състояние плодът не е вкусен, затова се използва основно за приготвяне на сладко. Само узрелите добре плодове са годни за храна, в неузрелия има токсини.

Черен бъз

Бъзът е подходящ за мармалади, желета, конфитюри, както и напитки. Ефикасен е при артрит и ревматизъм. Неузрелите плодове са отровни и затова бъз се бере само от хора, запознати с растението.

Ако искате да се насладите на вкуса и полезните свойства на черните плодове, вижте как да си приготвите сладко от арония с желираща захар, сироп от касис и сладко от черни боровинки на фурна.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати