Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Целия плод или сока му - кое е по-полезно да консумираме?

Целия плод или сока му - кое е по-полезно да консумираме?

Плод или сокът му - важно да знаем

Модата на фреша и смутито е много актуална днес. Те са в основата на безбройни диети, които са най-актуални сред заетите, но загрижени за здравето си хора. Те се приготвят бързо и лесно, а се твърди, че помагат за отслабване и детокс на тялото.

Всъщност, ако се замислим, за същото време, за което правим чаша фреш или смути, можем да си приготвим и салата от парчета плод, които са също толкова освежаващи и диетични.

Кое е по-добре да консумираме -целия плод или изцедения сок?

Двете възможности имат своите почитатели, силни и слаби страни. Фрешовете се отличават с висока концентрация на важни хранителни вещества. Колкото и да е парадоксално обаче, това невинаги е най-добрият вариант за здравето. При изцеждане хранителните вещества от рода на антиоксидантите и фитонутриентите губят качествата си, защото от светлината започва процес на окисляване. Плодовият сок трябва да се изпие веднага след неговото приготвяне - най-късно до 15 мин.

Някои сокове дразнят стомашната лигавица заради съдържащата се лимонена киселина и при заболявания на стомаха са даже противопоказни.

Голямото количество фруктоза в пресния сок може да увреди черния дроб и предизвиква мастни натрупвания.

В плодовите сокове няма пулпа, кора или семки от плода. Голяма част от най-полезните вещества обаче са именно в тях. А месото на плода е главното депо на фибрите, важни за общото ни здраве. Чрез сока се отказваме от пълния набор от полезни вещества, които ни предлага някой плод.

Плод или сокът му

Консумацията на плод включва дъвченето му. Това струва енергия на тялото и е фактор в усещането за ситост. В процеса на храносмилане също се изразходва енергия, а хранителните вещества се усвояват по-бавно.

При соковете всичко става много бързо. Тъй като не се изразходва енергия, но се получава такава във високи дози, напитката от плод е силна и високоенергийна храна, която не засища. Излишните калории отиват веднага в мастен резерв.

Плодовият сок в разумни дози е полезен, но много по-полезен е пресният плод. Все пак в горещ летен ден ще предпочетем охлаждащата свежест на фреша, но при всеки друг случай целият плод е за предпочитане и най-здравословният плод.

Вижте още идеи за полезни напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest