Аргументи против разделното хранене

Разделно хранене
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Разделното хранене е един от най-популярните и тачени методи за отслабване. Този хранителен режим има изключително много привържаници, но и не малко противници.

От десетилетия насам на разделното хранене не се гледа като на диета, а по-скоро като начин на живот и общи хранителни навици. Безспорни са предимставата на разделното хранене за стомашно-чревните проблеми и сърдечно съдовите заболявания.

За родител на разделното хранене се смята д-р Хей. Систематизираният от него в взаимосвързани таблици модел на меню позволява да се намали натоварването на организма чрез съчетаване на отделни продукти, които са съвместими.

Разграничаването на продуктите е строго, но затова пък позволява голям избор и възможност за разнообразни комбинации. Все пак разделното хранене има върли противници.

Пържола

Специалистите диетолози, които отричат ползите от разделното хранене са мнозина. Повечето от тях слагат етикет „изкуствена” на тази хранителна система, защото тя нарушава естественото и нормално храносмилане.

Противниците на д-р Хей се позовават на човешката история и по-специално на физеологичното развитие на хората. То, както и развитието на кулинарията сочат, че човек е приспособен да се храни с разнообразни и смесени храни.

Придържайки се към хранене по разделната система има риск организмът ни да се отучи да се справя с обичайното храносмилане на смесени храни и ще привикне да се справя само с разделните комбинации, което според много диетолози е повече от вредно.

Факт е, че в природата няма продукти, които се състоят единствено само от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Повечето неща, с които се храним, са богати на различни хранителни вещества.

Още един минус на разделното хранене според неговите яростни противници е, че то не позволява да се усети удоволствието от самото хранене, което е немалък фактор. Системата на Хей според мнозина противоречи на традициите в храненето и води до непрекъснато усещане за глад.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мария
Мария
31.01.2016 18:21
За разделно хранене за първи път чух преди доста години от една съседка,която беше и преподавател по химия.Тя ми препоръча книгата на Вл.Леви
Самата тя спазваше правилата написани в книгата и коментира,че от гледна точка на химията като наука са верни.
2
0
аннаре
аннаре
21.11.2014 22:10
От 5 дни съм на разделно хранене,чувствам се добре не се изкушавам и най интересното е че не чувствам глад
3
0