Кулинарна употреба на гъба масловка

Супа с гъба масловка

За разлика от печурките и гъбите кладница, по-рядко ще откриете на пазара да се предлагат масловки. Истината е, че те са широко разпространени у нас, като основно тяхно предимство, наред с превъзходния им вкус е, че те на практика нямат двойници.

Масловките виреят из боровите гори и са известни като истински масловки или боровки. Популярни са както из цяла Европа, така и у нас, защото с тях можете да приготвите какви ли не кулинарни вкусотии.

Преди да ви покажем за какви гъбени ястия можете да използвате масловките, ще ви напомним, че при консумацията на този вид гъби трябва да бъде премахната кожицата им.

На практика можете да използвате масловките за всякакви рецепти, които се сетите - гъбени супи, да ги задушите с масло като предястие с гъби или да си приготвите от тях гъбен сос. Можете да добавите масловките към любимата си месна яхния, независимо дали е от пилешко, телешко или свинско месо.

В случай че сте вегетарианци, можете да приготвите картофи с масловки на фурна, защо не един апетитен ориз с масловки. Не забравяйте, че подобно на всички гъби, така и масловките поемат добре всякакви подправки.

Импровизирайте, без да забравяте, че чесънът и черният пипер са направо превъзходна добавка към гъбите.

И още една идея - тъй като този вид гъби обичат боровите гори, можете за декорация на чинията, в която ще поднасяте ястието си, да сложите тънко борово клонче или пък шишарка.

Масловките могат много лесно да бъдат мариновани и да се консумират на следващия ден или пък да се затворят в гъби в буркани за по-нататъшна консумация.

Мариновани масловки в буркани

Кулинарна употреба на гъба масловка

За да ги мариновате, ще са ви необходими около 1.5 кг гъби, които не се измиват, а с помощта на четчица само се почистват, като се отстранява и кожицата им. По желание могат да бъдат нарязани, ако са по-едри.

В достатъчно голям съд кипнете 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол и 1 с.л. захар. По желание и в случай че изброените подправки ви харесват на вкус, можете да добавите малко дафинов лист, синапено семе, няколко зрънца черен пипер и бахар.

Когато сместа кипне, добавете в нея гъбите и ги оставете да врат 10-тина минути. Когато са готови, напълнете с тях буркани, като досипете и маринатата. Можете да сложите и няколко скилидки чесън и магданоз.

Затворете добре бурканите и ги обърнете с капачките надолу до пълното им изстиване. След 24 часа те са годни за консумация, но ги съхранявайте в хладилник. Ако желаете да ги консумирате доста по-късно, е добре да ги стерилизирате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати